اگر شما هم مثل بسیاری از دوستان من وقتی عبارت “بازاریابی محتوایی” را میشنوید دقیقا نمیدانید که گوینده دارد چه میگوید، پیشنهاد میکنم ادامهی متن را بخوانید.
چرا باید درمورد محتوا بدانیم؟
براساس تحقیقی که توسط جِیبیاِچ به انجام رسیده، حدود ۷۷ درصد از شرکتهایی که تیم بازاریابی دارند از بازاریابی محتوایی به عنوان بخشی از استراتژی کلیشان استفاده میکنند. (طبیعتا این آمار با آنچه که در ایران میبینیم تفاوت دارد.) این یعنی محتوا آیندهی بازاریابیست و عملا در حال تبدیل شدن به جزئی جداییناپذیر از استراتژی کسبوکارهای موفق است. پس آشنایی با بازاریابی محتوایی برای صاحبان کسبوکارها و هرکسی که به نوعی با آنها درگیر است، امری ضروری به نظر میرسد.
علاوه بر این، با بالا رفتن ضریب نفوذ اینترنت در جوامع مختلف و میزان ساعتهایی که افراد در گشتوگذارهای آنلاین صرف میکنند، توجه به محتوایی که بتواند اینهمه مخاطب را راضی نگه دارد نهتنها منطقی بلکه ضروری به نظر میرسد.
بسیاری از روشهای قدیمی بازاریابی برای نتایج کوتاهمدت طراحی شدهاند. برای مثال، تبلیغات میدانی با استفاده از یک بیلبورد را در نظر بگیرید. این روش بازاریابی در بهترین حالت ممکن است برای چند هفته نتایج مثبتی داشته باشد اما بعد از مدتی برای بیننده یکنواخت میشود و مجبوریم به دنبال یک طراحی جدید بگردیم. این مسئله درمورد سایر روشهای قدیمی نیز صدق میکند. اجرای یک کمپین ایمیلی یا تبلیغات نمایشی هم فقط برای مدت کوتاهی میتواند ثمربخش باشد.
البته هیچکس نمیتواند به شما ایراد بگیرد که چرا از این روشها استفاده میکنید؛ بهخصوص اگر نرخ بازگشت سرمایهی آنها خوب باشد. اما اگر بخواهید یک استراتژی بلندمدت داشته باشید، باید به دنبال روشی پایدارتر بگردید. روشهایی مثل سئو (بهینهسازی برای موتورهای جستوجو) و بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی میتوانند گزینههای خوبی باشند. اما این دو روش هم بدون تولید محتوای باکیفیت نمیتوانند موثر باشند. بازاریابی محتوایی بدون شک بهترین استراتژی بلندمدت برای بازاریابی کسبوکار شماست.
تعریف بازاریابی محتوایی
مجموعهی content marketing institute که یکی از مراجع مهم در این حوزه محسوب میشود، در تعریف خود از این اصطلاح میگوید:
«بازاریابی محتوایی یک فرآیند ادامهدار از تولید، پرورش و توزیع محتوای باارزش و مرتبط است که با هدف جذب یک گروه تعریفشده و مشخص از مخاطبین و ترغیب آنها به انجام مجموعهای از عملهای سودآور انجام میشود.»
این عمل میتواند به سادگیِ عضویت در خبرنامهی سایت با چند کلیک یا خرید اینترنتی یک محصول باشد.
اصلا محتوا یعنی چه؟
محتوا میتواند شکلها و فرمتهای مختلفی داشته باشد. احتمالا اولین چیزی که بعد از خواندن تعریف بالا به ذهنتان رسیده، پستهای یک وبلاگ است. در واقع پرکاربردترین صورت محتوا هم همین محتوای متنیست. اما محتوا محدود به کلمات و صفحات وبلاگ نمیشود. اینفوگرافیکها، پادکستها، ویدئوها و کتابهای الکترونیک هم جزئی از محتوای تولیدی یک کسبوکار محسوب میشوند.
موسس همان مجموعهی بالا (content marketing institute) که جو پولیتزی نام دارد و به «پدرخواندهی بازاریابی محتوایی» هم مشهور است، محتوا را به این شکل تعریف میکند:
«اطلاعات محکمی که چیزی به مخاطب یاد میدهد، او را درگیر میکند یا باعث سرگرمیش میشود.»
منظور از محکم بودن اطلاعات این است که همراه با یک نقطهنظر باشد و بتواند مخاطب را قانع کند. منظور از درگیر شدن هم تعاملیست که بین مخاطب و محتوا برقرار میشود.
میشود بدون بودجه بازاریابی محتوایی داشت؟
قطعا بله. طبیعتا هرچهقدر که بتوانید برای تولید محتوای باکیفیت و بعد هم توزیع محتوا خرج کنید، به نتایج بهتر و سریعتری خواهید رسید. اما اگر پولی برای بازاریابی محتوایی نداشته باشید (مثلا یک استارتآپ کوچک یا یک وبلاگنویس مستقل باشید) باز هم میتوانید موضوعات محتوا را درست انتخاب کنید و به مرور زمان، جامعهی مخاطبینتان را بسازید.
در این حالت، باید بیش از هر چیز روی محتوای همیشهسبز تمرکز کنید و تلاش کنید که با پاسخ به نیازهای مخاطبین، در موتورهای جستوجو بیشتر دیده شوید.
محتوای همیشهسبز، تا ابد سودمند
همانطور که احتمالا از اسمش پیداست، محتوای همیشهسبز تاریخ انقضا ندارد و همیشه تازه، باطراوت و آمادهی مصرف است. محتوایی که برای اتفاقات روز تولید شود، میتواند تاثیرات کوتاهمدت مهمی روی ترافیک وبسایت شما بگذارد اما محتوایی که براساس نیازها و سوالات همیشگی مردم تولید شود، تا ابد مفید خواهد بود. مثلا مردم همیشه به توصیههایی درمورد روشهای بهتر برقراری ارتباط یا راهنمای سفر به یک کشور خاص نیاز خواهند داشت. ممکن است با پیشرفت بشر و تکنولوژی، پاسخ این سوالات تاحدودی تغییر کند اما خود سوالات همیشه وجود خواهند داشت و به همین خاطر محتوایی که بتواند چنین نیازهایی را برطرف کند، همیشه سبز و تا ابد سودمند خواهد بود. شرایطی بهتر از این برای سرمایهگذاری میخواهید!؟
حرف آخر
میشود گفت تمام چیزهایی که در وبلاگ و شبکههای اجتماعی کسبوکارتان منتشر میکنید یا از طریق ایمیل برای مخاطبینتان ارسال میکنید، محتوای شما را تشکیل میدهند. برای جذب هرچهبهتر مخاطب باید تلاش کنید با محتوایتان یک نوع ارزش برای او تولید کنید. حتی یک اتفاق ساده مثل ارائهی اطلاعاتی بهدردبخور به مخاطبین هم یک نوع ارزش محسوب میشود. (آمار نشان میدهد که تعداد جستوجوهای “چهگونه؟” همواره رو به افزایش است. اگر بتوانید در میان این همه اطلاعات که در منابع مختلف وجود دارد، بهترین پاسخ را برای سوالات افراد فراهم کنید قطعا در حال تولید محتوای باارزش هستید.)
اگر میخواهید دیگران هم مثل شما بدانند که بازاریابی محتوایی چیست، این مطلب را با آنها به اشتراک بگذارید.
اگر محتوای این پست به نظرتان مفید بوده، به بخش آموزش بازاریابی محتوایی سر بزنید و باقی پستهایی که با این برچسب نوشته شدهاند را هم ببینید.
حامد
من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازهست. اگه دوست دارید بیشتر درموردم بدونید، صفحهی دربارهی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکهی اجتماعی موردعلاقهتون یا از طریق اعلانهای مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیشتر گپ بزنیم.
تا دفعهی بعد، عزت زیاد!
پستهای مرتبط
چهطور سایتمان را برای موتورهای جستوجو بهینه کنیم؟ (چند مفهوم اولیه از سئو)
در این مقاله تلاش کردهام از مفاهیم ابتدایی سئو و نکاتی بگویم که پیش از تلاش برای بهینهسازی سایتمان باید بدانیم.
۱۰ نکته برای تولید محتوای یک ارائهی ناب
محتوای یک ارائهی ناب باید چطور باشد؟ این 10 نکته به شما کمک خواهند کرد تا بهترین و جذابترین محتوای ممکن را برای ارائههایتان تولید کنید.
بازار هدفتان را انتخاب کنید؛ انتخابتان را نشان دهید
اولین قدم بعد از انتخاب بازار هدف این است که تصمیمتان را به وضوح و روشنی اعلام کنید. نه اینکه یک بلندگو دستتان بگیرید و...
2 نظر
نظرات بسته شده اند.
من نوشته هاتون تو ایوند رو دنبال میکنم عالی ان. استراتژی محتوا معضل خیلی هاست این روزا و متاسفانه منبع کامل و خوبی براش به زبان فارسی پیدا نکردم. کاش یه دوره ی ویدیویی آماده میکردید حتی پولی هم باشه فکر میکنم طرفداران زیادی داشته باشه و مشکل خیلی از ماها رو حل کنه
اولا بسیار ممنونم از لطفتون و وقتی که برای خوندن یادداشت ها صرف میکنید.
در درجه بعد هم باید بگم واقعا اینطوره. درمورد محتوا منبع فارسی خوب -که تا حدودی بومی سازی هم شده باشه- واقعا کم داریم.
درمورد پیشنهادتون هم حتما فکر میکنم.
بازم ممنون 🙂