هرکسی که تلاش کرده در سال‌های اخیر یک کسب‌وکار جدید راه بیندازد یا یک بیزینس قدیمی را زنده نگه دارد، از اهمیت حضور آنلاین و تبلیغات اینترنتی برای کسب‌وکارها باخبر است. در این پست، از راه‌های مختلف تبلیغ در اینترنت و مزایا و معایب هریک از آن‌ها برای کسب‌وکارهای ایرانی خواهم گفت. در انتهای پست هم یک پیشنهاد ویژه ارائه خواهم داد. پس اگر یک کسب‌وکار آنلاین دارید یا می‌خواهید برای کسب‌وکار آفلاین‌تان یک حضور موثر آنلاین بسازید، نکات زیر را از دست ندهید.

 

انواع تبلیغات اینترنتی

۱- تبلیغات نمایشی (Display Ads)

معمول‌ترین و آشناترین نوع تبلیغات آنلاین، تبلیغات نمایشی در سایت‌ها و اپلیکیشن‌هاست. این نوع تبلیغات، خودش به چند دسته‌ی مختلف تقسیم می‌شود:

– با بنر ثابت (قدیمی‌ترین نوع تبلیغات نمایشی)

– با متن (به تبلیغ متنی هم معروف است)

– با بنر شناور (تصویر روی صفحه‌ی نمایش حرکت می‌کند)

– تصویر پس‌زمینه (کناره و پس‌زمینه‌ی سایت را می‌پوشاند)

– پاپ‌آپ و لایت‌باکس (یک صفحه‌ی کوچک روی صفحه‌ی اصلی باز می‌شود)

– با تصاویر متحرک (به جای عکس، یک ویدئو -با صدا یا بدون صدا- پخش می‌شود)

توجه داشته باشید که هرکدام از این عناوین می‌توانند توسط شرکت‌های ارائه‌دهنده تا حدودی تغییر کنند. ضمن این‌که بعضی شرکت‌ها آن‌ها را از شکل استانداردشان خارج می‌کنند تا تاثیرشان را بالا ببرند.

به طور کلی هر تبلیغی که در ستون‌های کناری وبسایت‌ها می‌بینید یا به صورت پاپ‌آپ برایتان باز می‌شود، از نوع تبلیغات نمایشی‌ست.

با توجه به این‌که شرکت‌های زیادی در ایران این نوع تبلیغات را ارائه می‌دهند و هرکدام -از طریق نمایش‌دهندگان مختلف- به میلیون‌ها نفر دست‌رسی دارند، استفاده از تبلیغات نمایشی برای شما دشوار نخواهد بود. ضمن این‌که خود این شرکت‌ها معمولا در راه طراحی تبلیغات و کمپین‌ها به مشتریان مشاوره می‌دهند تا کارتان را ساده‌تر هم بکنند.

اما این‌که هزینه‌ی هر بازدیدکننده از این راه برایتان چه‌قدر باشد و چه درصدی از این بازدیدکننده‌ها تبدیل به مشتری شما شوند، به عوامل متعددی بستگی دارد که توضیح‌شان در این پست نمی‌گنجد.

 

۲- تبلیغات در رسانه‌های اجتماعی

با اوج گرفتن رسانه‌های اجتماعی، تبلیغ در آن‌ها هم رفته‌رفته رایج‌تر شد. به جز پاپ‌آپ، تقریبا تمام حالت‌هایی که در تبلیغات نمایشی داشتیم را می‌شود در تبلیغات رسانه‌های اجتماعی هم دید. اگر به اندازه‌ی کافی بودجه داشته باشید و بتوانید با آزمون و خطا جامعه‌ی هدف و نوع تبلیغات مناسب را پیدا کنید، تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی می‌تواند به شدت موثر باشد.

امکان تبلیغ در فیسبوک، توییتر، لینکدین، پینترسنت، اینستاگرام، یوتیوب و… وجود دارد.

البته با توجه به تحریم‌ها و فیلترها، استفاده از این نوع تبلیغات برای ایرانی‌ها سخت است و تاثیر کم‌تری هم دارد. قیمت بالای دلار و باقی ارزها نسب به پول ما هم به تاثیر پایین‌تر این نوع تبلیغ نسبت به هزینه دامن زده است.

 

یک پست دیگر هم بخوانید:  3 تصور رایج اما غلط درمورد بازاریابی محتوایی

 

۳- تبلیغات در موتورهای جست‌وجو (بخوانید تبلیغات در گوگل یا همان ادوردز Adwords)

در این نوع تبلیغات، مبلغ پیشنهادی‌تان برای کلمات کلیدی مورد نظر را مشخص می‌کنید تا بسته به میزان رقابت برای تبلیغ روی آن کلمه‌ی کلیدی و البته میزان ارتباط محتوای صفحه‌ی هدف شما به آن کلمه، مکان مشخصی در نتایج جست‌وجو به شما اختصاص پیدا کند.

آن دسته از نتایجی که در بالا و پایین جست‌وجوی گوگل می‌بینیم -و کنارشان برچسب Ad وجود دارد- احتمالا آشناترین نوع این تبلیغات برای شما باشند.

 

۴- تبلیغات هم‌سان یا نیتیو (Native)

هروقت بعد از خواندن یک خبر یا مقاله یا پست وبلاگ به بخشی از صفحه رسیدید با عنوان «مطالبی از سرتاسر وب» یا مشابه آن، با تبلیغات هم‌سان مواجه‌اید. این نوع تبلیغات، معمولا شامل لیستی از لینک‌هاست. (به هم‌راه عکس و عنوان)

از لحاظ ظاهری، تبلیغات هم‌سان شبیه تبلیغات نمایشی‌ست. اما تفاوت اصلیش این است که معمولا سعی می‌کند به محتوای سایت نمایش‌دهنده هم نزدیک باشد. (هم از لحاظ ظاهری و هم از لحاظ محتوایی)

شرکت‌های تبلیغاتی ایرانی در این حوزه هم فعال‌اند. اما از آن‌جایی که تعداد تبلیغ‌دهنده‌های ایرانی آن‌قدر زیاد نیست، قدرت هم‌سان شدن تبلیغات با محتوای صفحه‌ی نمایش‌دهنده هم نمی‌تواند از حد مشخصی فراتر برود. و این یعنی، میزان اثربخشی این نوع تبلیغات در ایران و با شرکت‌های ایرانی، نسبت به معیارهای جهانی پایین‌تر است.

 

نکته‌ی اضافی: تعریفی که از تبلیغات هم‌سان ارائه دادم، مربوط به شرکت‌های تبلیغاتی‌ست. اگر از یک رسانه بپرسید تبلیغات هم‌سان یعنی چه، با تعریفی شبیه به تعریف رپورتاژ مواجه خواهید شد. با این تفاوت که در رپورتاژ، تبلیغاتی بودن محتوا معلوم است. اما در تبلیغات هم‌سان، محتوا شبیه محتوای عادی رسانه است.

 

یک پست دیگر هم بخوانید:  استراتژی محتوا چیست؟ چه‌طور استراتژی خودمان را تدوین کنیم؟ + قالب آماده برای دانلود

 

۵- تبلیغات ویدئویی

ویدئوهای معمولا کوتاهی که در ابتدا یا وسط ویدئوهای یوتیوب پخش می‌شوند، آشناترین نمونه‌های تبلیغات ویدئویی‌اند. در این نوع تبلیغات اینترنتی از قدرت ویدئو برای متقاعد کردن مخاطب استفاده می‌شود.

اگر توانایی تولید ویدئوهای جذاب را دارید، می‌توانید این نوع تبلیغ را هم امتحان کنید. اما شخصا به خاطر تحریم‌ها و فیلترها توصیه‌اش نمی‌کنم.

 

۶- تبلیغات ایمیلی

بازاریابی ایمیلی وقتی اتفاق می‌افتد که خودتان یک خبرنامه‌ی ایمیلی بسازید و کم‌کم لیست ایمیل مخاطبین‌تان را جمع کنید و با اجازه‌ی خودشان به آن‌ها ایمیل بزنید.

اما تبلیغات ایمیلی وقتی اتفاق می‌افتد که یک بانک ایمیلی بخرید یا یک ارسال ایمیل انبوه تبلیغاتی سفارش دهید. این نوع تبلیغات در دنیا به سمت منسوخ شدن می‌رود. ولی در ایران هنوز هم طرف‌داران خاص خودش را دارد.

 

۷- پوش نوتیفیکیشن (Push Notification)

هم سایت‌ها و هم اپلیکیشن‌ها می‌توانند با اجازه‌ی کاربران‌شان، برای آن‌ها اعلان‌هایی بفرستند. (خود من هم در وبلاگ از پوش نوتفیکیشن استفاده می‌کنم.) از طریق این اعلان‌ها که نام اصلی‌شان پوش نوتیفیکیشن است، تبلیغات هم امکان‌پذیر است.

 

۸- رپورتاژ

در این نوع تبلیغ، شما یک پست کامل برای سایت نمایش‌دهنده آماده می‌کنید. و این پست هم‌راه با لینک‌های مورد نظر شما در آن سایت منتشر می‌شود.

رپورتاژ می‌تواند روی رتبه‌تان در نتایج موتورهای جست‌وجو تاثیر بگذارد، ترافیک مستقیم به سایت‌تان بفرستد و روی فروش هم تاثیر بگذارد.

 

۹- هم‌کاری در فروش (Affiliate)

در این روش، شما امکان تبلیغ برای محصول‌تان را در اختیار مخاطبین‌تان قرار می‌دهید. به این شکل که آن‌ها به هر روش که می‌خواهند (تبلیغ بنری، تولید محتوا، وبلاگ‌نویسی، پست شبکه‌های اجتماعی و…) محصولات یا خدمات شما را تبلیغ می‌کنند و به ازای هر فروشی که از تبلیغات آن‌ها حاصل شود، مبلغ مشخصی -به عنوان پورسانت یا کمیسیون فروش- از شما دریافت می‌کنند.

فروش‌گاه وبلاگ من هم امکان هم‌کاری در فروش را برای مخاطبین ایجاد کرده.

 

۱۰- تبلیغ از طریق اینفلوئنسرها

این دو مورد آخر، بیش‌تر روش‌های بازاریابی محسوب می‌شوند ولی امکان تبدیل شدن به بخشی از استراتژی تبلیغات اینترنتی را هم دارند. در این نوع تبلیغات، کسانی که مخاطبین خاص خودشان را در فضای اینترنت دارند، محصول شما را معرفی و توصیه می‌کنند.

یک باور غلط درمورد اینفلوئنسرها که میان کسب‌وکارهای ایرانی رایج شده، این است که هرکس فالوور زیادی در اینستاگرام داشته باشد اینفلوئنسر است. این باور از دو لحاظ غلط است.

اول، اینفلوئنسرهای زیادی وجود دارند که اصلا صفحه‌ی اینستاگرام ندارند یا فالوورهای کمی در این شبکه‌ی اجتماعی دارند. هر اینفلوئنسری یک یا چند پلتفرم اصلی برای خودش دارد که اینستاگرام لزوما میان آن‌ها نیست. و دوم، فالوور زیاد لزوما به معنی امکان تاثیرگذاری روی رفتار مخاطب نیست. و اینفلوئنسرهای واقعی کسانی‌اند که بتوانند واقعا مخاطبین‌شان را به انجام یک کار خاص ترغیب کنند. طبیعتا اندازه‌گیری مورد دوم آسان نیست و به همین خاطر هم توسط خیلی‌ها نادیده گرفته می‌شود.

 

یک پست دیگر هم بخوانید:  راهنمای کاملا کامل استفاده از اینستاگرام برای همه

 

چند اصطلاح مهم که باید برای تبلیغات اینترنتی موثر بدانید

PPC: نوع پرداخت هزینه توسط شما برای تبلیغات را مشخص می‌کند. PPC یعنی Pay per Click. در این نوع تبلیغات، شما به ازای هر کلیک روی تبلیغ و هر بازدیدکننده‌ای که به صفحه‌ی مورد نظر شما هدایت شود، مبلغ مشخصی را می‌پردازید. روش محاسبه‌ی هزینه برای اکثر روش‌های تبلیغات، می‌تواند PPC باشد.

CPC: مبلغی‌ست که شما به ازای هر کلیک می‌پردازید.

CPM: ممکن است نوع پرداخت شما برای تبلیغات اینترنتی به ازای تعداد کلیک محاسبه نشود. و به جای آن، به ازای هر هزار بار نمایش تبلیغات باشد. در این صورت، CPM مبلغی خواهد بود که شما باید به ازای هر هزار بار نمایش تبلیغ‌تان بپردازید.

CTR: نسبت تعداد کلیک‌ها به تعداد نمایش را نشان می‌دهد. مثلا اگر تبلیغ شما هزار بار نمایش داده شود و یک بار روی آن کلیک شود، CTR تبلیغ برابر با یک‌هزارم خواهد بود.

 


یک پیشنهاد

اگر به دنبال به‌ترین روش تبلیغات اینترنتی می‌گردید، یک پیشنهاد ویژه برایتان دارم: تبلیغ در وبلاگ و شبکه‌های اجتماعی من به عنوان یک اسپانسر.

(وبلاگ در حال حاضر ترافیک ماهیانه‌ای حوالی ۲۵هزار نفر دارد و تعداد مجموع دنبال‌کنندگان و مشترکین آن در لینکدین، اینستاگرام، توییتر، تلگرام و پوش نوتیفیکیشن هم بیش از ۲۵هزار نفر است.)

برای اطلاعات بیش‌تر به صفحه‌ی اسپانسر شوید سر بزنید یا از طریق تلگرام (آی‌دی: ham_der) یا ایمیل با من تماس بگیرید.

 

چرا این یک پیشنهاد استثنائی‌ست

چون تعداد بلاگرهای مستقلی که به زبان فارسی محتوا تولید می‌کنند و در پلتفرم‌های مختلف حضور فعال دارند، اصلا زیاد نیست. و شما با اسپانسر شدن، هم از یکی از پست‌های وبلاگ لینک می‌گیرید و هم در بازنشرش در شبکه‌های اجتماعی مِنشِن می‌شوید.

این یعنی با یک تیر، چند نشان می‌زنید!


 

حرف آخر

اگر سوالی درمورد تبلیغ در اینترنت دارید، در کامنت‌ها بپرسید و بگویید کدام روش برای شما موثرتر بوده.


به دیگران هم برسانید