سفر کردن نیازمند چیزهای مختلفیست اما یکی از مهمترینها که همیشه به آن نیاز خواهید داشت، یک کولهپشتی خوب است. در این پست وبلاگ که یک راهنمای انتخاب و خرید کولهپشتی سفر است، تمام نکاتی را توضیح خواهم داد که باید در این مورد بدانید. پس اگر میخواهید سفر کنید و یک کولهپشتی خوب لازم دارید که سالها کنارتان بماند، تا انتهای راهنما را بخوانید.
نکته: این راهنما، برای خرید بهترین کولهپشتی سفر نوشته شده اما طبیعتا میتواند برای انتخاب بهترین کولههای کوهنوردی و هایکینگ هم مفید باشد.
راهنمای انتخاب و خرید کولهپشتی سفر – بخش اول: کولهپشتی یا چمدان؟ کدام بهتر است؟
انتخاب شخص من که قطعا کولهپشتیست. اما اگر میخواهید یکی از این دو گزینه را برای خرید انتخاب کنید، باید به موارد زیر دقت کنید:
- وسیلهی حملونقل در سفر: اگر با ماشین خودتان سفر میکنید، میتوانید یک چمدان بردارید و آن را داخل صندوق عقب یا روی یکی از صندلیها بگذارید و نگران آسیب دیدن خودش و محتویاتش نباشید. اما اگر با یکی از وسایل حمل و نقل عمومی (اتوبوس/قطار/هواپیما) سفر خواهید کرد، کولهپشتی قطعا انتخاب بهتریست. چون میشود آن را کنار خودتان نگه دارید. در این حالتها از سفر -بهخصوص در حالت پروازی- چمدانهای مسافرین روی هم سوار میشوند و موقع بارگیری و تخلیه معمولا از ضربه دیدن و پرتاب شدن در امان نیستند.
- اقامت در طول سفر: اگر قرار است در یک جای ثابت اقامت کنید، چمدان میتواند جوابگوی نیازتان باشد. اما اگر قرار است به جاهای مختلفی سر بزنید و وسایلتان را هم با خودتان ببرید، کولهپشتی قطعا انتخاب بهتریست.
- مدت سفر: اگر قرار است به مدتی طولانی سفر کنید، همراه داشتن چمدان به مرور زمان و در طول سفر سختتر میشود و بهتر است یک کولهپشتی خوب بخرید.
در مجموع، کولهپشتی برای موقعیتهای بیشتری مناسب است. اصلا خودتان فکرش را بکنید. بالا رفتن از پلههای ورودی محل اقامت، راه رفتن بین هتل یا فرودگاه تا ایستگاه تاکسی یا گشتوگذار در شهر برای پیدا کردن یک اقامتگاه خوب، با کولهپشتی راحتتر است یا با چمدان؟
اما اگر کولهپشتی دوست ندارید -یا نمیخواهید به کمرتان فشار بیاورید- و حتما میخواهید چمدان بخرید، توصیهی من این است که یک چمدان کوچک، بادوام و چرخدار پیدا کنید.

راهنمای انتخاب و خرید کولهپشتی سفر – بخش دوم: ویژگیهای یک کولهپشتی خوب
بهترین کولهپشتیهای سفر که سالها دوام میآورند و میشود در هر شرایطی از آنها استفاده کرد، تمام شرایط زیر را دارند. اگر قرار است زیاد سفر کنید و میخواهید یک کولهپشتی سفر واقعا خوب و بادوام بخرید، حتما گزینهای را انتخاب کنید که تمام شرایط را داشته باشد.
۱- مقاومت در برابر آب
اگر نمیخواهید با هر بارشی تمام وسایلتان خیس شود، به ضدآب بودن کولهپشتی فکر کنید. لازم نیست جنس کوله کاملا ضدآب باشد. اما حداقل قضیه این است که نفوذ آب به آن باید سخت باشد و مدت زمان خشک شدنش کوتاه. یعنی جنس کوله نباید طوری باشد که رطوبت را جذب کند و خیس بماند. اگر کولهپشتیتان کاملا ضدآب نیست، بهتر است امکان استفاده از کاور ضدآب را داشته باشد.
کولهپشتیهای ضدآب به سه دستهی کلی تقسیم میشوند که بهتر است کولهی سفرتان متعلق به یکی از آنها باشد:
اول: مقاوم در برابر نفوذ آب (Water-Resistant)
این دسته از کولهپشتیهای ضدآب معمولا از جنس نایلون کوردورا یا پلیاستر ساخته میشوند. اگر به مدتی کوتاه زیر بارش معمولی باران راه بروید، وسایل داخل کولهپشتی کاملا در امان خواهند بود. اما اگر زمان تماس سطح کوله با آب طولانی شود، کولهپشتی در نهایت خیس میشود و مقداری از آب هم به داخل راه پیدا میکند.
دوم: پسزنندهی آب (Water-Repellent)
این کولهپشتیها معمولا از جنس پلیاورتان ساخته میشوند یا روکشی از DWR و TPU دارند. (نگران نباشید! من هم دقیقا نمیدانم این مواد شیمیایی چه هستند. فقط اسمشان را میآورم که اگر به چشمتان خوردند، بدانید داستان از چه قرار است.) تا وقتی که کولهپشتی در آب شناور نشود (مثلا داخل رودخانه نیفتد) مشکلی برای وسایل داخل آن پیش نمیآید و آب به داخل کوله نفوذ نمیکند.
سوم: کاملا ضدآب (۱۰۰% Waterproof)
تعداد کولهپشتیهایی که کاملا ضدآب هستند، آنقدرها زیاد نیست و در نتیجه قیمت آنها هم معمولا بالاتر است. اگر یک کولهپشتی کاملا ضدآب را داخل یک استخر بیندازید، روی آب شناور میماند و حتی یک قطره هم داخل آن نمیشود.

۲- بدنهی چندقسمتی
بهترین کولهپشتیهای سفر، چند قسمت کاملا مجزا دارند. هرچهقدر که اندازهی کوله بزرگتر باشد و مدتزمان سفر طولانیتر، لزوم وجود چند قسمت مجزا را بیشتر درک خواهید کرد. اینکه شما به چند قسمت جداگانه نیاز داشته باشید، به لوازمی که با خودتان برمیدارید و عادتهای شخصیتان بستگی دارد. اما توصیهی من این است که یک کولهپشتی با حداقل سه بخش بزرگ و جداگانه و چند بخش کوچکتر را انتخاب کنید.
۳- چهارچوب داخلی
در حال حاضر، اکثر کولهپشتیها چهارچوب داخلی دارند. اما برای اطمینان اگر دیدید بیرون یک کوله چند میلهی فلزی وجود دارد که انگار قالب کوله را تشکیل دادهاند، از آن دوری کنید. چهارچوبهای خارجی فقط مایهی دردسرند و زودتر هم خراب میشود. اگر چیزی شبیه قالب فلزی در بیرون کوله ندیدید، یعنی چهارچوب آن داخلیست.
۴- دوزیپه بودن و قابلیت قفل شدن
برا اینکه خیالتان از بابت سرقت وسایلتان از داخل کوله راحت باشد، بهتر است کولهای پیدا کنید که روی قسمتهای اصلی بدنه دو زیپ داشته باشد. در این حالت میشود از قفلهای مختلفی روی زیپ استفاده کرد و جلوی باز شدن سریع آن توسط سارقین را گرفت.

۵- بندهای دارای پد و قابل تنظیم
بهترین کولهپشتیهای سفر، هم روی دو بند اصلی شانه و هم روی بند کمرشان پد (Pad) دارد. پددار بودن این بندها از ضخامت و میزان نرم بودن آنها قابل تشخیص است. کارکرد اصلی این پدها، استفادهی راحتتر از کوله موقع پر بودن آن است و به توزیع متوازن فشار بار روی کمر هم کمک میکند.
علاوه بر این، اندازهی دور کمر و قد هر فردی با دیگری متفاوت است. در نتیجه، تمام بندهای کولهپشتی شما باید قابل تنظیم باشند.
۶- شکل درست (طراحی ارگونومیک) و پددار بودن پشت کوله
پشت کوله، بخشیست که با کمر شما در تماس خواهد بود. این بخش از کوله باید درست طراحی شده باشد و شکل مناسبی داشته باشد. پددار بودن پشت کوله هم برای راحتی هنگام استفادههای طولانی لازم است. این بخش از کوله، وظیفهی اصلی توزیع وزن کوله روی کمر شما را دارد و راحتی و شکل و اندازهی درست آن بسیار مهم است.
بخش پشتی کوله باید از لحاظ تهویه هم طراحی درستی داشته باشد تا در هوای گرم و راه رفتنهای طولانی اذیتتان نکند.
۷- قابلیت باز شدن از جلو
اگر تنها جای باز شدن قسمت اصلی کوله در بالای آن باشد، در پیدا کردن وسایلتان با دردسر مواجه خواهید شد؛ بهخصوص موقع استفاده از کولههای بزرگتر. پس بهتر است کولهای بخرید که از جلو هم باز شود. یعنی وقتی کوله را روی زمین میخوابانید، یک زیپ برای باز شدن کوله بدون بلند کردن آن داشته باشید و به وسایل پایینی هم دسترسی پیدا کنید.
۸- قابلیت اتصال وسایل جانبی از بیرون
بهترین کولهپشتیها چند نقطهی اتصال برای وصل کردن وسایل جانبی سفر و کوهنوردی و هایکینگ -مثل عصای کوهنوردی، زیرانداز، چادر یا کیسهخواب و…- دارند. (مثل تصویر)
ممکن است همیشه از این امکان استفاده نکنید. اما داشتن آن قطعا یک نکتهی مثبت است که گاهی اوقات شدیدا مفید واقع میشود.

۹- داشتن کولهی روزانه برای کولهپشتیهای بزرگ
در برخی مدلها، یک بخش کوچک از کولههای بزرگتر میتواند از بدنهی اصلی جدا شود و به عنوان یک کولهی مستقل و کوچک مورد استفاده قرار گیرد. به این بخش از کولههای بزرگ، کولهی روزانه (Day Pack) گفته میشود. این امکان، میتواند در طول سفر بسیار مفید باشد. مثل میتوانید تمام وسایلی که در طول روز و طی گشتوگذار در مقصدتان به آنها نیاز نخواهید داشت را داخل کوله جا دهید و آن را در محل اقامتتان رها کنید. بعد، چند وسیلهی کوچک که میخواهید همراهتان باشند را داخل کولهی روزانه بگذارید و فقط آن را با خودتان بردارید تا بارتان در طول روز بسیار سبکتر باشد.
راهنمای انتخاب و خرید کولهپشتی سفر – بخش دوم: بهترین اندازه برای کوله کدام است؟
قبل از هر چیز باید بگویم که اندازهی کولهپشتی واقعا مهم است و هر اندازهای برای همه مناسب نیست. اولین نکتهای که باید در انتخاب اندازهی کوله در نظر بگیرید، متناسب بودن آن با سایز و قدرت بدنی خودتان است. اگر یک کولهی بیش از حد بزرگ بخرید، وزن آن به درستی روی کمرتان توزیع نمیشود و در نتیجه دچار کمردرد خواهید شد. کولههای بیش از اندازه بزرگ میتوانند حتی باعث زمین خوردن شما در مواقع خاص هم بشوند. (مثلا کوهنوردی یا پیادهروی در یک منطقهی شیبدار)
از طرف دیگر اگر یک کولهی زیادی کوچک هم انتخاب کنید، باز دچار دردسر خواهید شد و وسایلتان در طول سفر آسیب خواهند دید و حتی گم خواهند شد. چون یک جا نیستند.
بهترین اندازه برای شما، اندازهایست که بعد از جا دادن تمام وسایلتان در خودش، کمی هم جای خالی داشته باشد و البته موقع به دوش داشتنش احساس راحتی کنید و کمرتان درد نگیرد.
اما وقتی از اندازهی کولهپشتی حرف میزنیم، منظور فقط اندازهی ابعاد یا گنجایش بدنه -با واحد لیتر- نیست. بخشی از کوله که مستقیما با کمر شما ارتباط پیدا میکند هم باید با اندازهی کمرتان متناسب باشد.
راهنمای طول کمر و سایز کوله:
برای اطمینان از سایز مناسب کولهپشتی میتوانید طول کمر خودتان را به این شکل اندازه بگیرید: ابتدای متر را بالای استخوان کفل (برآمدگی پایین کمر) بگذارید و آن را تا مهرهی هفتم کمر (نرسیده به گردن) -که برآمده و مشخص است- بالا بکشید. اندازهی بهدستآمده، اندازهی کمر شماست.
اگر طول کمرتان:
- بین ۳۵ و ۴۰ سانتیمتر باشد، اندازهی مناسب برای کولهتان خیلی کوچک (Extra Small – XS) خواهد بود.
- بین ۴۰ و ۴۵ سانتیمتر باشد، اندازهی مناسب برای کولهتان کوچک (Small – S) خواهد بود.
- بین ۴۵ و ۵۰ سانتیمتر باشد، اندازهی مناسب برای کولهتان متوسط (Medium – M) خواهد بود.
- بین ۵۰ و ۵۵ سانتیمتر باشد، اندازهی مناسب برای کولهتان بزرگ (Large – L) خواهد بود.
البته اندازهی قسمت پشتی کوله -که با کمر اتصال دارد- در برخی کولهها قابل تنظیم است. این دسته از کولهپشتیها برای همه قابلاستفادهاند و توصیه میشود که یکی از همین مدلها را بخرید.
توجه داشته باشید که امکان تفاوت در سایزبندی برندهای مختلف وجود دارد. پس اگر خود برند راهنمای سایز کولهپشتیهایش را منتشر کرده، برای انتخاب نهاییتان به آن اتکا کنید.
راهنمای ابعاد بدنهی کوله
موقع انتخاب کولهپشتی باید این را هم به یاد داشته باشید که هرچه اندازهی آن بزرگتر باشد، امکان به همراه داشتن در داخل هواپیما -به شکل carry on- کاهش پیدا میکند. اکثر شرکتهای هواپیمایی اجازهی حمل کولههایی با حداکثر ابعاد ۵۶ در ۳۶ در ۲۳ سانتیمتر -شامل دسته و چرخها- را به داخل هواپیما میدهند.
اگر مجبور شوید کولهپشتیتان را به بخش بار تحویل دهید، احتمال شکستن و خرابی وسایل داخلی آن یا گم شدن کل کوله وجود دارد. ضمنا در اکثر پروازهای بینالمللی مجبور خواهید بود یک هزینهی اضافی هم برای بارتان پرداخت کنید. یک امتیاز دیگر برای همراه داشتن کولهپشتی، معطل نشدن شما در فرودگاه مقصد است. پس بهتر است حواستان به ابعاد کولهی انتخابیتان هم باشد.
راهنمای گنجایش کوله
گنجایش یا حجم کوله را باید با توجه به طول سفر و حجم وسایلی انتخاب کنید که با خودتان برخواهید داشت.
- برای سفرهای یکروزه: کولههای ۲۰ تا ۳۵ لیتری
- برای سفرهای دو یا سهروزه: کولههای ۴۰ تا ۵۰ لیتری
- برای سفرهای سه تا پنج روزه: کولههای ۵۰ تا ۷۰ لیتری
- برای سفرهای طولانیتر: کولههای ۸۰ تا ۱۱۰ لیتری
البته ممکن است مینیمالیست باشید و وسایل کمتری در طول سفر با خودتان بردارید. مثلا من برای یک سفر دوماهه یک کولهی ۶۵+۱۰ لیتری با خودم برداشتم. (برای اطلاعات بیشتر در این مورد، تجربهی سفر مینیمالیستی من را بخوانید.)
وقتی گنجایش یک کوله به شکل جمع دو عدد بیان میشود، عدد اول گنجایش اصلی کوله است. عدد دوم، حجمیست که میشود با باز کردن قسمتی از کوله (معمولا از بالا) به آن اضافه کرد. بهتر است روی عدد دوم فقط در مواقع ضروری حساب کنید.
یک نکته درمورد کولههای مخصوص زنان
فرق اصلی کولههای زنانه، سایز و اندازهی کوچکتر آنهاست. اما این کولهها فقط برای بانوان نیستند و برای هرکسی که طول کمر کوتاهتری دارد، قابل استفادهاند. گنجایش این نوع کولهپشتیها -در بیشترین مقدار- معمولا از ۷۰ لیتر فراتر نمیرود.
راهنمای انتخاب و خرید کولهپشتی سفر – بخش سوم: بهترین برندهای تولیدکنندهی کولهپشتی سفر
۱- آسپری (Osprey)
یکی از برندهای قدیمی و بسیار باکیفیت و البته پرطرفدار کولهپشتی، آسپری است. در حال حاضر، اکثر کولههای این برند آمریکایی در ویتنام تولید میشوند. (تحت لیسانس آسپری) کولههای سفر، کولههای کوهنوردی و انواع دیگر کوله توسط این برند تولید میشوند. همین تنوع و کیفیت خوب است که باعث شده این برند، یکی از محبوبترین نامهای این حوزه در دنیا باشد.
۲- دویتر (Deuter)
این برند آلمانی به کولههای کوهنوردی شدیدا بادوامش معروف است اما انواع دیگر کولهپشتی هم تولید میکند که همگی از کیفیت بالایی برخوردارند. در حال حاضر، کولههای دویتر در ویتنام و کیسهخوابهایش در چین تولید میشوند. (تحت لیسانس دویتر) نام این برند در اکثر سایتهای ایرانی دیوتر عنوان شده است.
توجه داشته باشید که تعداد محصولات چینی که هیچ ربطی به این برند ندارند ولی با نام دویتر در بازار ایران حضور دارند، بسیار زیاد است. در نتیجه وقتی میخواهید کولههای این برند را بخرید، حتما نام و ظرفیت کوله را گوگل کنید و از وجود مدل مورد نظرتان از طریق سایت دویتر یا آمازون مطمئن شوید.
(اعتراف: برند کولهپشتی خود من هم دویتر است.)
۳- نورتفیس (North Face)
این برند قدیمی و آمریکایی محصولات بسیار متنوعی دارد که در کشورهای مختلف تولید میشوند. اما در چند سال اخیر، تعداد محصولات ساخت آمریکای این برند در حال افزایش است. کولههای نورتفیس از کیفیت بسیار خوبی برخوردارند. صاحب این برند و برند JanSport یک کمپانی بزرگ به نام VF است. این دو برند در کنار هم بیش از نصف بازار کولهپشتی در کشور آمریکا را در اختیار دارند که از محبوبیت و کیفیتشان خبر میدهد.
پیدا کردن محصولات اصلی نورتفیس در ایران دشوار است. ضمنا نام این برند در اکثر سایتهای ایرانی نورثفیس نوشته شده است.
۴- سوئیسگیِر (Swiss Gear)
این برند که در سوئیس تولید میشود، زیرمجموعهی برند Wenger است که به وسایل کمپینگش -از جمله چاقوی ارتش سوئیس- معروف است. کولههای این برند هم از کیفیت خوبی برخوردارند.
۵- باقی برندها
برندهای دیگری هم در ایران فروخته میشوند که کولههای باکیفیتی دارند؛ برندهایی مثل Lowe Alpine، Columbia، Tortuga، REI، Herschel، Gregory و…
راهنمای انتخاب و خرید کولهپشتی سفر – بخش چهارم: بهترین کولهپشتیهای سفر پیشنهادی
چند کولهپشتی کوهنوردی که در حال حاضر در بازار ایران پیدا میشوند:
۱- Osprey Atmos AG 65 Pack
۲- Women’s Osprey Ariel AG 65 Pack
۳- Men’s Osprey Farpoint 40
۴- Deuter Aircontact 65+10 Backpack
۵- Deuter Guide 45 Plus Backpack
۶- Lowe Alpine Cerro Torre 65:85
نظر شما چیست؟ اگر برای مدتی طولانی از یک کولهپشتی استفاده کردهاید و از آن رضایت دارید، نام برند و مدل را کامنت کنید تا در انتخاب بهترین کوله به دیگران هم کمک کرده باشید.
حامد
من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازهست. اگه دوست دارید بیشتر درموردم بدونید، صفحهی دربارهی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکهی اجتماعی موردعلاقهتون یا از طریق اعلانهای مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیشتر گپ بزنیم.
تا دفعهی بعد، عزت زیاد!
پستهای مرتبط
راهنمای خرید پاور بانک (۱۰ نکته برای انتخاب درست شارژ همراه)
در این راهنمای خرید پاور بانک از نکاتی گفتهایم که باید قبل از انتخاب پاوربانک به آنها توجه کنید تا تجربهی بهتری از خریدتان داشته باشید.
راهنمای خرید هدیه برای پدر و مادر (۲۹ ایدهی جذاب برای کادو دادن به پدر و مادر)
در این پست 29 ایدهی جذاب و متفاوت در اختیارتان خواهیم گذاشت تا در انتخاب بهتر کادوهای مناسبتی و هدیه برای پدر و مادر کمکتان کنند.
مینیمالیسم چیست؟ زندگی مینیمال یعنی چه؟ (+راهنمای مینیمالیست شدن)
در این پست از تجربهی سفر مینیمال خودم و معنای مینیمالیسم گفتهام. حتی اگر این سبک از زندگی را برای خودتان دوست نداشته باشید، دانستن درمورد آن در موقعیتهای خاصی برایتان مفید خواهد بود. در بخش آخر هم راهکارهایی برای مینیمالیست شدن در اختیارتان قرار دادهام.