طی هفته‌های گذشته، ویروس جدید کرونا (کووید-۱۹) همه چیز دنیا را از حالت عادی خارج کرده. کسب‌وکارهای بزرگ و کوچک هم مجبور به اعمال تغییرات مختلفی شده‌اند. مثلا خیلی‌ها که تا چند وقت پیش هر روز صبح سر کار می‌رفتند، حالا -برای حفظ سلامت خودشان و دیگران- مجبورند از خانه کار کنند. و در این فرآیند، برای اولین بار با مشکلاتی روبه‌رو شوند که برای اکثر فری‌لنسرها همیشه وجود داشته‌اند. در این پست می‌خواهم -به عنوان یک فری‌لنسر قدیمی- درمورد راه‌کارهایی بگویم که فرآیند کار کردن از خانه را قابل تحمل می‌کنند و میزان کارآیی را بالا نگه می‌دارند.

پس اگر قرار است از خانه کار کنید یا دوستانی دارید که می‌خواهند در خانه بمانند، نکات زیر را بخوانید و برای دیگران هم بفرستید. با این کار، هم در خانه می‌مانیم و سهم خودمان را در کاهش سرعت گسترش و انتقال بیماری ایفا می‌کنیم و هم از کارها عقب نمی‌مانیم.

 

اگر شنیدن را به خواندن ترجیح می‌دهید، می‌توانید به کانال یوتیوب من سر بزنید و ویدئوی مربوط به این پست را ببینید. یا به انتهای همین صفحه بروید.

 

۱- محل کارتان را مشخص کنید

درست است که از خانه کار می‌کنید و اگر در تخت بمانید هم احتمالا کسی متوجه نخواهد شد. اما به‌تر است محل کار جداگانه‌ای برای خودتان مشخص کنید. یک اتاق یا حداقل بخشی از یک اتاق را تبدیل به دفتر کارتان کنید. و فقط در همان بخش از خانه کار کنید.

می‌پرسید چرا؟ چون هر بخشی از خانه حس و حال خاص خودش را دارد. مثلا روی تخت، حس و حال استراحت و خواب به آدم دست می‌دهد و پشت میز کار، حس کار کردن!

برای این‌که حس‌وحال هرکدام از این‌ها به دیگری منتقل نشود، به‌تر است محل مشخصی را برای کار کردن کنار بگذارید.

 

نکته‌ی اضافی: محل کار، ویژگی‌های خاص خودش را دارد که باید در دورکاری از خانه هم آن‌ها را در نظر گرفت. مثلا هیچ‌کس با پیژامه و لباس راحتی سر کار نمی‌رود. در محلی که برای کار کردن مشخص کرده‌اید، لباس راحتی خانه نپوشید. طوری به قضیه نگاه کنید که انگار واقعا در محل کارتان حاضرید.

 

۲- از قبل برنامه‌ریزی کنید

کار کردن در یک محیط شرکتی، معمولا برنامه و روتین خاص خودش را دارد. مثلا ممکن است صبح ساعت نه یک جلسه‌ی هماهنگی داشته باشید. بعد چای بنوشید و سراغ کارها بروید. حوالی ساعت یک ناهار بخورید. ساعت سه به مشتریان زنگ بزنید. ساعت پنج گزارش روز گذشته را به مدیرتان ارائه دهید. و در نهایت به خانه برگردید.

سعی کنید برای کار در خانه هم روتین نسبتا ثابتی داشته باشید. این روتین را متناسب با روتین قبلی محل کار و برنامه‌ی باقی هم‌کاران یا مشتریان تنظیم کنید. مثلا ساعت هشت از خواب بیدار شوید و برنامه‌ی امروزتان را مشخص کنید. حوالی ساعت نه، برنامه‌تان را به مدیر و هم‌کاران اعلام کنید، با آن‌ها هماهنگ شوید و در صورت نیاز، برنامه‌تان را کمی تغییر دهید. بعد بروید سراغ چای و شروع کارتان. ساعت حدودی مشخصی برای ناهار انتخاب کنید. بعد از ظهر، تماس‌های لازم را بگیرید. و در نهایت، گزارش روز گذشته را به بقیه اعلام کنید.

نکته‌ی اضافی: برای آداپته شدن با شرایط دورکاری و قرنطینه، از فناوری‌های روز استفاده کنید. مثلا از طریق یک گروه تلگرام با اعضای تیم‌تان هماهنگ شوید. از طریق اسکایپ تماس‌هایتان را بگیرید و…

 

۳- از موسیقی مناسب استفاده کنید

موقع کار کردن از خانه، دست‌تان برای استفاده از موسیقی برای بالا بردن کارآیی بازتر است. موسیقی مناسب و مورد علاقه‌تان را انتخاب کنید. یک هدفون راحت و باکیفیت کنار دست‌تان بگذارید. و در طول روز کاری‌تان، از موسیقی برای بالا بردن انرژی و سرحال شدن و لذت‌بخش کردن کارتان استفاده کنید.

اگر نمی‌دانید موقع کار به چه گوش کنید…

یک پست دیگر هم بخوانید:  14 آلبوم موسیقی بی‌کلام برای گوش دادن در حین کار

 

نکته‌ی اضافی: دست‌رسی به شبکه‌های اجتماعی را برای خودتان سخت‌تر کنید. هرچه‌قدر که موسیقی مناسب می‌تواند کارآیی‌تان را بالا ببرد، دست‌رسی راحت به شبکه‌های اجتماعی می‌تواند حواس‌تان را پرت کند و بازده‌تان را کاهش دهد. برای جلوگیری از این اتفاق، می‌توانید از حساب کاربری‌تان در شبکه‌های اجتماعی خارج شوید (لاگ‌آوت کنید) تا دیگر با یک کلیک در دست‌رس نباشند.

اگر به استفاده‌ی درست و بهینه از تکنولوژی‌های روز علاقه‌مندید، کتاب مینی‌مالیسم دیجیتال را از دست ندهید.

 

۴- با بقیه‌ی حاضرین در خانه هماهنگ باشید

اگر تنها زندگی کنید، مشکلی در این مورد نخواهید داشت. اما اگر در خانه‌ی مشترکی با اعضای خانواده یا یک دوست هستید، به‌تر است باقی حاضرین در خانه را در جریان وضعیت و برنامه‌ی کاری‌تان قرار دهید و از آن‌ها بخواهید به برنامه‌تان احترام بگذارند. مثلا در ساعات کاری حواس‌تان را بی‌خودی پرت نکنند.

نکته‌ی اضافی: وقت استراحت را فراموش نکنید. در برنامه‌تان وقت‌هایی برای استراحت مشخص کنید و این وقت‌ها را هم به اطلاع هم‌خانه‌ها برسانید. البته ممکن است بخواهید در تنهایی استراحت کنید. اما شریک شدن بخشی از زمان استراحت‌تان با دیگران و حفظ روابط انسانی در طول کار می‌تواند هم برای شما مفید باشد و هم برای باقی حاضرین در خانه.

 

۵- سخت‌ترین کارها را در پربازده‌ترین ساعات انجام دهید

یکی از نکات مثبت دورکاری از خانه، انعطاف‌پذیر بودن برنامه‌هاست. وقتی در خانه‌اید -به‌خصوص اگر برای خودتان کار می‌کنید یا مدیر بالادستی ندارید و دست‌تان بازتر است- می‌توانید کارهای سخت را برای ساعت‌هایی از روز نگه دارید که می‌دانید در آن‌ها بازده بیش‌تری خواهید داشت.

مثلا من شخصا آدم صبح نیستم و صبح‌ها و بعد از بیدار شدنم تا ساعت‌ها انرژی زیادی ندارم. در نتیجه اگر کارهای سخت را برای عصرها نگه دارم، هم خودم راحت‌ترم و هم کارها به‌تر انجام می‌شوند.

نکته‌ی اضافی: زمان پایان کار را مشخص کنید. قبلا به ضرورت داشتن برنامه و روتین مشخص اشاره کردم. اما باید بازهم بگویم که داشتن یک ساعت پایان برای کار در خانه به شدت مهم است. مثلا به این بهانه که شب‌ها بازدهی بیش‌تری دارید، بخشی از کارتان را به شب موکول نکنید. در ساعات مشخصی کار کنید و وقت کار را با وقت زندگی شخصی قاطی نکنید.

 

ویدئو

دیدن در یوتیوب

 


نوبت شما

اگر تجربه‌ی کار از خانه را دارید، در کامنت‌ها از نکاتی بنویسید که به‌تان کمک کردند.

این پست را با دیگران به اشتراک بگذارید و تا پایان بحران کرونا، تا می‌توانید در خانه بمانید.


 


به دیگران هم برسانید