پایان سال، دورانیست که همهی ما را به فکر بررسی گذشته و برنامهریزی برای آینده میاندازد. بار اصلی بررسی گذشته روی دوش خودتان است و بیش از هر چیز، به قدرت خودانتقادی و تفکر منطقیتان بستگی دارد. اما برای برنامهریزی آینده، میشود از منابع مختلفی کمک گرفت. و در همین راستا، در این پست از عادتهایی خواهم گفت که میتوانند برای برنامهریزی آینده کمکتان کنند.
نکتهی ابتدایی اول: سال گذشته را بررسی کنید و از آن یاد بگیرید
همانطور که گفتم، بار اصلی ارزیابی گذشته روی خودتان است. اما یک راه مهم برای افزایش احتمال موفقیتتان در این مرحله وجود دارد. و آن، ایجاد و پرورش توانایی تفکر انتقادیست. از آنجایی که تفکر انتقادی موضوعی نیست که بشود در یکی دو پاراگراف توضیحش داد، یک توصیه برایتان دارم:
برای تقویت تفکر منطقی، ارزیابی عمیقتر گذشته و تصمیمگیریهای بهتر برای آینده، دورهی آموزشی تفکر انتقادی را از دست ندهید. در این مجموعهی صوتی -که از اینجا برای اعضای وبلاگ در دسترس است و از اینجا برای بقیه- موضوعاتی را پوشش دادهام که میتوانند برای همه مفید باشند؛ بهخصوص در راه بررسی گذشته و تصمیمگیری برای آینده.
این مرحله، پیشنیاز باقی کارهاییست که در ادامه توضیح داده شدهاند.
نکتهی ابتدایی دوم: توانایی ساختن عادت را در خودتان ایجاد کنید
قبلا در این مورد نوشتهام. به اینجا سر بزنید…
عادت اول: خود انتقادی
بعد از اینکه -در مرحلهی صفر- گذشتهتان را بررسی کردید، باید سعی کنید که بررسی بعدیتان در انتهای سال نباشد. هر چند هفته یا حتی هر چند روز یک بار (بسته به هدف تعیینشدهتان؛ عادت بعدی را ببینید) به مسیر طیشده نگاه کنید. ببینید چه اشتباهاتی داشتهاید و کجای کارتان باید اصلاح شود. ببینید چه کارهای دیگری برای رسیدن به اهداف کوتاهمدت و میانمدتتان میتوانید انجام دهید که مکمل تلاشهای فعلیتان شوند.
علاوه بر ارزیابیهای مداوم در فواصل زمانی کوتاه، در پایان هر فصل هم عملکردتان را به طور کلی بسنجید.
تبدیل این نوع ارزیابیهای شخصی به یک عادت، برای ساختن بهترین سالتان لازم است.
عادت دوم: هدفگذاری (به شکل داستان مسیر)
اینیکی را همهمان بارها شنیدهایم. به همین خاطر میخواهم یک جور دیگر مطرحش کنم. به جای اینکه یک هدف ساده تعریف کنید، یک داستان برای مسیر رسیدن به هدفتان بسازید. مثلا فقط نگویید میخواهم بیشتر کتاب بخوانم. داستان مسیرتان برای رسیدن به هدف مطالعهی بیشتر را تعریف کنید.
مثلا بگویید که با یک رمان شروع خواهم کرد. بعد به سمت کتابهای روانشناسی خواهم رفت. در ماه اول هر روز حداقل نیم ساعت و در ماه دوم و سوم حداقل یک ساعت در روز به مطالعه اختصاص خواهم داد. از هفتهی سوم با نکاتی که در کتابهای غیرداستانی یاد گرفتهام، دوستان و خانوادهام را در میان بحثهایشان غافلگیر خواهم کرد و اطلاعات جدید به آنها خواهم داد. و مواردی مشابه اینها…
سعی کنید اهدافتان را واقعگرایانه تنظیم کنید.
عادت سوم: کاهش زمان استفاده از گوشی و کامپیوتر
صحبت درمورد معایب و مزایای تکنولوژیهای جدید، خودش چند پست جداگانه میطلبد. اما اگر به این موضوع علاقهمندید، کتابچهی الکترونیک مینیمالیسم دیجیتال را از دست ندهید.
عادت چهارم: وقت بیشتر با دوستان و خانواده
اگر به کارتان معتادید و وقت و انرژی چندانی برای دوستان و خانواده ندارید، به تغییر فکر کنید. هرچهقدر که میتوانید برای این کارها وقت ایجاد کنید. مطمئن باشید که از تفریح و وقتگذرانیهای دستهجمعی با خانواده و دوستان پشیمان نخواهید شد.
روی روابط شخصیتان سرمایهگذاری کنید. تاثیر کیفیت این روابط روی کیفیت زندگی کاملا مستقیم و ملموس است.
عادت پنجم: تفریحات جدید
بهخصوص اگر تفریحات زیادی ندارید، به دنبال پیدا کردن تفریحات جدید باشید. و تفریح و سرگرمیهای مورد علاقهتان را به یک عادت تبدیل کنید. سرگرمیهای مختلف و هر کاری که به نظرتان جالب میآید را امتحان کنید. و جذابترینها را به بخشی ثابت از برنامهی هفتگیتان تبدیل کنید.
اگر فیلم و سریال دیدن را به عنوان یک تفریح میپسندید، پستهای معرفی سریال و معرفی فیلم را از دست ندهید. برای اهل کتاب هم چند پست معرفی کتاب داریم.
عادت ششم: استراحت
خواب روزانهتان را تنظیم کنید. و هر وقت که دچار حس فرسودگی شدید -یا دیدید به آن نزدیکاید- به خودتان فرصت ریکاوری بدهید. درمورد حس فرسودگی یک پست مجزا هم نوشتهام…
عادت هفتم: جشن گرفتن برای موفقیتها
تاثیر شکستها روی اکثر ما بسیار بیشتر از موفقیتهاست. سعی کنید موفقیتهای شخصیتان را جشن بگیرید؛ حتی موفقیتهای کوچک را. این کار باعث میشود خاطرهی موفقیتها در ذهنتان پررنگتر شود. و استرستان در تلاشهای بعدی کاهش پیدا کند.
نوع جشن گرفتن را باید خودتان مشخص کنید. مثلا میتوانید به خودتان یک جایزهی جذاب بدهید یا یک روز را به کاری اختصاص دهید که دوست دارید و…
عادت هشتم: حذف اضافهها، اضافه نکردن اضافههای بیشتر
در این مورد هم ترجیح میدهم به جای یک توضیح مختصر، به یک پست مفصل ارجاعتان دهم که درمورد مینیمالیسم نوشتهام…
عادت نهم: سفر
سفر کردن مزایای مختلفی دارد که جداگانه درموردشان نوشتهام…
عادت دهم: ابراز علاقه
و به هر کسی که علاقهمندید، بگویید دوستت دارم! حتی اگر پاسخها آنطور نباشند که میخواهید، در بلندمدت پشیمان نخواهید شد.
اگر میخواهید روابط عاطفی بهتری در سال آینده داشته باشید، به مجموعهی صوتی بعد از عشق هم سر بزنید.
عادت یازدهم: سالمخواری
به غذایی که میخورید بیشتر دقت کنید. از کجا آمده؟ هزینهاش برای خودتان و زمین چهقدر بوده؟ برای شما خوب است یا بد؟ چهطور میتوانید به سالمترین و بهترین رژیم غذایی برسید که هم برای خودتان خوب باشد و هم برای دنیا؟
در این مورد…
نوبت شما
در کامنتها، از عادتهایی بنویسید که برای شخص شما موثر بودهاند.
باقی پستهای مجموعهی پیشواز نوروز را از دست ندهید.
حامد
من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازهست. اگه دوست دارید بیشتر درموردم بدونید، صفحهی دربارهی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکهی اجتماعی موردعلاقهتون یا از طریق اعلانهای مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیشتر گپ بزنیم.
تا دفعهی بعد، عزت زیاد!
پستهای مرتبط
هشت راه قطعی برای نابود کردن یک رابطهی عاطفی
اگر میخواهید با چند مورد از اشتباهات مرگباری آشنا شوید که به نابودی روابط عاطفی منجر میشوند، با این پست همراه باشید.
دید و بازدیدهای عید: چهطور با حرکات روی اعصاب فامیل کنار بیاییم
با استفاده از نکاتی که در این پست مطرح شدهاند، میتوانید با حرکات روی اعصاب فامیل کنار بیایید و مهمانیها و نوروز کماسترستر و شادتری را تجربه کنید.
اخلاق زیستمحیطی
بیایید رفتارهای خودمان در تقابل با محیط زیست را بررسی کنیم. آیا سبک زندگی ما اخلاقی است!؟ آیا چیزی به نام اخلاق زیستمحیطی برای ما تعریف شده؟
2 نظر
نظرات بسته شده اند.
بدون ورزش کامل نمیشه:)
حقیقتش من سالهاست که جدی ورزش نمیکنم و توصیه کردن کاری که خودم انجامش نمیدم به نظرم کار جالبی نیومد.
و الا توصیهی خوبیه 🙂