یکی از ابتداییترین -و در عین حال اصلیترین- قوانین در ترکیببندی عکسها، قانون یکسوم است. در ادامه از این قانون و کاربرد آن بیشتر گفتهام.
سادهترین تعریفی که میشود از قانون یکسوم ارائه داد:
فرض کنید دو خط افقی و دو خط عمودی روی کادر عکستان کشیده شده که طول و عرض عکس را به سه قسمت مساوی تقسیم میکنند.
قانون یکسوم به ما میگوید که اگر میخواهید توجه بیننده به سوژهی مورد نظرتان جلب شود و در مجموع عکس جذابتری داشته باشید، باید سوژه را -در ترکیببندیتان- روی یکی از نقاط برخورد این خطوط بگذارید.
انتخاب و استفاده از یک یا چند نقطه از نقاط مشخصشده (سبزرنگ در عکس اصلی پست) کاملا به سوژهی شما و بکگراند عکستان بستگی دارد.
عکسهایی که در این پست میبینید، با رعایت این قانون به ترکیببندی جذابی رسیدهاند.
این خطوط تقسیمکنندهی کادر در اکثر دوربینهای دیجیتال به شکل پیشفرض وجود دارند و یا در تنظیمات قابل دستیابی هستند. اما ممکن است با گوشی موبایلتان عکاسی کنید یا به هر دلیلی این خطوط را قبل از گرفتن عکس روی نمایشگر یا در ویوفایندرتان نبینید. در این صورت، همینکه یک تصویر ذهنی از این قانون داشته باشید، به ترکیببندی بهتر عکسهایتان کمک خواهد کرد. باقی ماجرا هم با کراپ و ادیت قابل حل است!
قانون یکسوم به ما میگوید که اگر میخواهید توجه بیننده به سوژهی مورد نظرتان جلب شود و در مجموع عکس جذابتری داشته باشید، باید سوژه را -در ترکیببندیتان- روی یکی از نقاط برخورد این خطوط بگذارید.
البته مثل سایر قوانین، قانون یکسوم هم باید در برخی موارد کاملا نادیده گرفته شود. اما دانستن آن میتواند خیلی از عکسهای روزمرهی ما را بهتر کند.
اگر محتوای این پست به نظرتان مفید بوده، به بخش آموزش عکاسی سر بزنید و باقی پستهایی که با این برچسب نوشته شدهاند را هم ببینید.
کلاس خصوصی و آنلاین عکاسی دیجیتال
حامد
من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازهست. اگه دوست دارید بیشتر درموردم بدونید، صفحهی دربارهی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکهی اجتماعی موردعلاقهتون یا از طریق اعلانهای مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیشتر گپ بزنیم.
تا دفعهی بعد، عزت زیاد!
پستهای مرتبط
چهطور عکاس شویم؟ راهنمای شروع عکاسی تا حرفهای شدن
اگر میخواهید عکاس شوید، این راهنمای شروع عکاسی برای شماست. به کمک این نکات، تبدیل به یک عکاس حرفهای و کاربلد خواهید شد.
استفاده از نقطهی کانونی یا مرکز توجه در عکاسی
اگر میخواهید عکس جذابی بگیرید که توجه مخاطب را جلب کند و روی قاب نگه دارد، باید حتما از وجود حداقل یک نقطهی کانونی یا مرکز توجه در عکستان مطمئن شوید.
چهطور به عنوان یک عکاس اعتماد به نفس داشته باشیم
همه اشتباه میکنند! اما سوال اینجاست که چهطور میتوانیم با وجود این اشتباهات -به عنوان یک عکاس- اعتماد به نفس داشته باشیم و به کارمان ادامه دهیم؟ در این یادداشت تلاش کردهام براساس تجربهی شخصی به این سوال پاسخ دهم.