در این پست از تجربه‌ی سفر مینی‌مال خودم و معنای مینی‌مالیسم گفته‌ام. حتی اگر این سبک از زندگی را برای خودتان دوست نداشته باشید، دانستن درمورد آن در موقعیت‌های خاصی برایتان مفید خواهد بود. در بخش آخر هم راه‌کارهایی برای مینی‌مالیست شدن در اختیارتان قرار داده‌ام. پس تا انتها با من هم‌راه باشید.

 

از کجا با مینی‌مالیسم آشنا شدم؟

حدودا شش ماه پیش یک مستند دیدم به نام مینی‌مالیسم. در این مستند، آدم‌های مختلف از سبک زندگی مینی‌مالیستی می‌گفتند و این‌که چه‌طور آن را در کار و زندگی خودشان پیاده کرده‌اند. از همان روز در این فکر بودم که چه‌طور می‌شود با این روش، زندگی یا سفر کرد. تا این‌که حدود سه ماه پیش، خانه‌ام در تهران را تحویل صاحبش دادم و به فکر سفر افتادم.

در طول سفر دوماهه‌ای که به استان گلستان داشتم، تلاش کردم به سمت سبک زندگی مینی‌مال بروم. فکر می‌کنم که تا حد زیادی هم موفق بودم و قطعا سفر به این سبک را ادامه خواهم داد. اما از آن‌جایی که این دو ماه برایم لذت‌بخش و آرامش‌آور بودند، تصمیم گرفتم درمورد این تجربه بنویسم تا شاید افراد دیگری هم آن را امتحان کنند.

 

مینی‌مالیسم چیست؟ مینی‌مالیست کیست؟

مینی‌مالیسم در ابتدا جنبشی بین هنرمندان بوده که از آمریکا آغاز شده. هنرمندان مینی‌مالیست، آثاری خلق می‌کردند که بسیار ساده شده بودند. مثلا یک خط سیاه روی یک بوم سفید، می‌توانست یک نقاشی مینی‌مال باشد. این سبک در میان سایر هنرها هم نفوذ کرد و آثار جالبی در هنر معاصر کشورهای مختلف پدید آورد.

اما حتی قبل از این جنبش و مشهور شدن اصطلاح مینی‌مال، اگر به معنای کلمه در فرهنگ لغات هم برگردیم به چنین تعاریفی خواهیم رسید: مینی‌مالیست فردی‌ست که ساده‌ترین حالت یا حداقل میزان یا درجه از هر چیزی را ترجیح می‌دهد.

در حال حاضر، مینی‌مالیسم فقط یک سبک هنری نیست بل‌که روشی‌ست برای ایجاد تغییرات مثبت در زندگی همه‌ی ما. حتما شما هم قبول دارید که وضعیت فعلی همه‌ی ما می‌تواند بسیار ساده‌تر شود.

 

زندگی مینی‌مال یعنی چه؟

خیلی از کسانی که می‌خواهند این سبک زندگی را از همان ابتدا رد کنند، می‌گویند که مینی‌مالیست بودن یعنی نباید خانه و ماشین و تلویزیون داشته باشی. یا مثلا بعضی‌ها می‌گویند که مینی‌مالیست بودن یعنی تعداد وسایلی که داری کم‌تر از صد تا باشد. واقعیت این است که مینی‌مالیسم هیچ‌کدام از این‌ها نیست اما اگر هدف شما رسیدن به این موارد باشد، مینی‌مالیست بودن می‌تواند کمک‌تان کند.

مینی‌مالیسم ابزاری‌ست که شما را به حس رهایی می‌رساند؛ رهایی از نگرانی و اضطراب هرروزه، از افسردگی و از فرهنگ مصرف‌زده‌ای که همه‌مان گرفتارش شده‌ایم.

خریدن و داشتن، به خودی خود بد نیستند. اما به نظر می‌رسد که در زندگی‌های امروز، این داشتن‌ها بیش از حد برایمان مهم شده‌اند. این‌قدر مهم که سلامتی، روابط انسانی، علایق و رشد و توسعه‌ی فردی‌مان را به راحتی فدایشان می‌کنیم. یک لحظه فکرش را بکنید. موافق نیستید؟

مینی‌مالیسم به ما نمی‌گوید که به دنبال داشتن شغل و خرید خانه و ماشین و چیزهای دیگر نروید. بل‌که به ما اجازه می‌دهد تا آگاهانه انتخاب کنیم و وقت و انرژی و پول‌مان را صرف چیزهایی بکنیم که واقعا اهمیت دارند.

بگذارید این چند خط را جمع‌بندی کنیم و به یک تعریف ساده از مینی‌مالیسم برسیم:

مینی‌مالیسم ابزاری‌ست که شما را از شر چیزهای اضافه رها می‌کند و جا را برای چیزهایی باز می‌کند که واقعا مهم‌اند و به آن‌ها نیازدارید تا بتوانید به شادی، حس خوش‌بختی و رهایی واقعی برسید.

در واقع هرچه‌قدر که چیزهای اضافه را از زندگی‌تان حذف کنید، بیش‌تر به سمت زندگی مینی‌مال پیش رفته‌اید.

مینی‌مالیسم ابزاری‌ست که شما را به حس رهایی می‌رساند؛ رهایی از نگرانی و اضطراب هرروزه، از افسردگی و از فرهنگ مصرف‌زده‌ای که همه‌مان گرفتارش شده‌ایم.

فواید زندگی مینی‌مال برای شما

احتمالا تا همین‌جای کار متوجه شده‌اید که رو آوردن به سبک زندگی مینی‌مال چه فوایدی می‌تواند داشته باشد. اما صرفا برای جمع‌بندی، زندگی مینی‌مال:

  • برای چیزهایی که واقعا مهم‌اند (مثلا خانواده و دوستان) جا باز می‌کند
  • با کم کردن دغدغه‌ی داشتن، آزادی و آرامش بیش‌تری به شما می‌دهد
  • با کاهش استرس، ریسک ضربه خوردن سلامتی‌تان را کاهش می‌دهد
  • برای انجام کارهایی که دوست دارید (سرگرمی، هنر و…) وقت ایجاد می‌کند
  • با کاهش دادن میزان ترس از شکست، حس شادی و رهایی به شما می‌دهد
  • به مرور زمان، اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد

مینی‌مالیسم ابزاری‌ست که شما را از شر چیزهای اضافه رها می‌کند و جا را برای چیزهایی باز می‌کند که واقعا مهم‌اند و به آن‌ها نیازدارید.

یک پست دیگر هم بخوانید:  چرا و چه‌طور گیاه‌خوار شویم: راهنمای کاملا کامل گیاه‌خواری (+کتاب شروع گیاه‌خواری)

 

تجربه‌ی سفر مینی‌مال من

همان‌طور که گفتم، دو ماه اخیر را در حال گشت‌وگذار در استان گلستان گذراندم. (ویدئوها و عکس‌های مربوط به سفر را در یوتیوب و اینستاگرام ببیند.) برای این سفر دوماهه فقط یک کوله‌پشتی و یک کیف دوربین هم‌راه خودم بردم و سعی کردم به حداقل لوازم مورد نیاز قناعت کنم. در واقع علاوه بر دوربین، دو لنز، یک لپ‌تاپ و لوازم جانبی این دو (شارژر، نور پرتابل و…) فقط سه دست لباس خانه (لباس زیر، شلوار، تی‌شرت)، دو شلوار بیرون و یک سوشرت با خودم برداشتم.

بعد از رسیدن به مقصد اولیه و نیازسنجی، یک تابه و یک کتری کوچک هم به مجموع لوازمم اضافه کردم. و این تمام وسایلی بود که برای دو ماه زندگی به آن‌ها نیاز داشتم. حالا فکر کنید اگر عکاس نبودم و لوازم عکاسی و ویدئوگرافی هم لازم نداشتم چه می‌شد. احتمالا کارم با یک کوله‌ی کوچک‌تر هم راه می‌افتاد. و با یک بار سبک می‌توانستم به راحتی سفر کنم.

این اولین تجربه‌ی من از زندگی مینی‌مال بود؛ تجربه‌ی مثبتی که باعث شد تصمیمی قطعی مبنی بر ادامه‌ی این روش بگیرم. علاوه بر سفرها، تلاش خواهم کرد مینی‌مالیسم را در جنبه‌های دیگر زندگی هم به کار بگیرم. از آن‌جایی که قرار است -تا اطلاع ثانوی- به عنوان یک خانه‌به‌دوش دیجیتال (digital nomad) زندگی کنم، فکر نمی‌کنم کارم برای داشتن یک زندگی مینی‌مال آن‌قدرها هم سخت باشد. چون این دو سبک زندگی عملا باهم تلاقی دارند.

خلاصه این‌که تجربه‌ی من از زندگی مینی‌مال بسیار مثبت و جذاب و آرامش‌بخش بود. میزان نگرانی‌ها و اعصاب‌خردی‌هایم در این دو ماه به مقدار قابل توجهی کاهش یافت و به حداقل خود در چند سال اخیر رسید. (البته تنها دلیل این مسئله، پذیرفتن سبک زندگی مینی‌مال نبود اما مینی‌مالیسم قطعا در آن نقش داشت.) و هیچ‌وقت هم احساس کم‌بود -بابت وسایلی که با خودم برنداشته بودم- نداشتم.

تجربه‌ی من از زندگی مینی‌مال بسیار مثبت و جذاب و آرامش‌بخش بود. میزان نگرانی‌ها و اعصاب‌خردی‌هایم در این دو ماه به مقدار قابل توجهی کاهش یافت و به حداقل خود در چند سال اخیر رسید.

 

ضمیمه: مینی‌مالیسم به روایت چای!

در یوتیوب ببینید

 

اگر شما هم تجربه‌ای از زندگی مینی‌مال دارید در کامنت‌ها با خوانندگان در میان بگذارید. اگر سوالی درمورد این سبک زندگی دارید هم باز در بخش کامنت‌ها با شما خواهم بود.

 

راهنمای مینی‌مالیست شدن

چه‌طور زندگی مینی‌مال را آغاز کنیم؟ (راهنمای مینی‌مالیست شدن)

۱- دلایل‌تان را بنویسید

چرا می‌خواهید زندگی مینی‌مال را امتحان کنید؟ از این‌که برای بودن با خانواده و دوستان وقتی ندارید، ناراحت‌اید؟ شب‌ها از شدت اضطراب خواب‌تان نمی‌برد؟ همیشه فکر می‌کنید خانه‌تان کوچک است و جایی برای وسایل ندارید؟ همه‌ی این‌ها را بنویسید. وقتی که کار سخت شود و حس کنید که نمی‌خواهید ادامه دهید، داشتن این دلایل برای ادامه کمک‌تان خواهد کرد.

 

۲- از شر لوازم تکراری خلاص شوید

در خانه چرخ بزنید و وسایل‌تان را ببینید. از چه چیزهایی چند تا دارید؟ مثلا ممکن است دو ظرف برای چای خشک داشته باشید یا دو نسخه از یک کتاب. از خودتان بپرسید که واقعا هر دو تا را نیاز دارید؟ اگر نه، یکی را بردارید و داخل یک جعبه بگذارید. در نهایت، این جعبه که پر از لوازم تکراری‌ست را از خانه خارج کنید، به فرد دیگری بدهید یا دور بریزید.

 

۳- یک منطقه‌ی بدون درهم‌ریختگی مشخص کنید

بخشی از خانه را به عنوان منطقه‌ی بدون درهم‌ریختگی در نظر بگیرید. فقط وسایلی را در این بخش نگه دارید که واقعا لازم‌شان دارید. سعی کنید وسعت این منطقه را به مرور زمان افزایش دهید. مثلا اگر منطقه‌ی اولیه اوپن آشپزخانه بوده، آن را به کل آشپزخانه گسترش دهید. بعد از مدتی خواهید دید که چه‌قدر به داشتن یک خانه‌ی مینی‌مال نزدیک شده‌اید.

 

۴- مینی‌مال سفر کنید

همان‌طور که گفتم، اتفاقی که من را طرف‌دار مینی‌مالیسم کرد، سفر دوماهه‌ای بود که به استان گلستان داشتم. لازم نیست دو ماه سفر کنید. فقط باید کم‌تر از همیشه وسیله با خود بردارید. مثلا برای یک سفر چهارروزه برنامه‌ریزی کنید اما فقط به اندازه‌ی یک سفر دوروزه با خود وسایل بردارید. لذت سبک سفر کردن را به خودتان هدیه دهید تا رسیدن به رهایی زندگی مینی‌مال برایتان تبدیل به یک هدف شود.

کاملا از این مطلع‌ام که همه امکان سفر کردن را ندارند. اما این سفر قرار نیست با مقصدی دور و راهی دراز عجین باشد. با توجه به بودجه‌ی شخصی‌تان سفر کنید. سفر من هم بدون هم‌کاری با دهگردی قطعا نمی‌توانست دو ماه متوالی طول بکشد. چون از لحاظ مالی نمی‌توانستم دو ماه کار نکنم و زنده بمانم!

 

۵- لباس‌های اضافی را حذف کنید

یکی از سخت‌ترین بخش‌های کار شاید همین باشد. خود من هم در حال حاضر در این مرحله گیر کرده‌ام و هنوز بیش از حد لزوم لباس دارم. سعی کنید یک قانون برای خودتان مشخص کنید. مثلا هر لباسی که بیش از یک سال از آخرین دفعه‌ی پوشیده شدنش می‌گذرد را کنار بگذارید. لباس‌های جمع‌شده را به دیگران بدهید یا دور بریزید.

برای برای شخص من، کوچک کردن کلکسیون دی‌وی‌دی‌ها و کتاب‌هایم هم مثل لباس‌ها سخت خواهد بود. ولی امیدوارم بتوانم کم‌کم این کار را هم انجام دهم و حداقل آن‌ها را به نسخه‌های الکترونیکی تبدیل کنم و داخل یک هارد بریزم.

 

۶- ساده‌تر غذا بخورید

هر روز به دنبال یک غذای جدید نباشید. کار آشپزی و درست کردن وعده‌های روزانه را برای خودتان ساده‌تر کنید. مثلا سه نوع شام برای کل هفته در نظر بگیرید و فقط همان سه غذا را درست کنید. بعد از اتمام هفته، این تعداد را بسته به تجربه‌ی اولیه‌تان کم یا زیاد کنید.

 

۷- پس‌انداز کنید

یک عدد برای خودتان مشخص کنید و با کم‌تر کردن میزان خریدتان، سعی کنید به همان میزان پس‌انداز کنید. قرار نیست این رقم برای همه به یک میزان باشد. آن را بسته به میزان درآمدتان مشخص کنید. علاوه بر راحت‌تر شدن خیال‌تان نسبت به روز مبادا، داشتن این رقم -در یک حساب جداگانه- یک نتیجه‌ی ملموس از زندگی مینی‌مال شما خواهد بود و برای ادامه ترغیب‌تان خواهد کرد.

 

۸- با قدم‌های کوچک ادامه دهید

قبل از این‌که فکرش را بکنید، خواهید دید که به یک مینی‌مالیست تمام‌عیار تبدیل شده‌اید!

 

راهنمای خرید برای مینی‌مالیست‌ها

[آپدیت – اول اردی‌بهشت ۹۸]

راهنمای خرید برای مینی‌مالیست‌ها:

بین توضیحاتی که درمورد زندگی مینی‌مال دادم، اشاره‌ی کوتاهی به خرید داشتم. بازخوردی که در این چند ماه گرفتم، باعث شد تصمیم بگیرم درموردش بیش‌تر بنویسم.

مینی‌مالیسم به ما می‌گوید که چیزهای اضافه را حذف کنیم. طبیعتا اگر قرار باشد چیزهای اضافه‌ای که در حال حاضر داریم را حذف کنیم، باید از اضافه شدن آن‌ها در آینده هم جلوگیری کنیم. اما همین مینی‌مالیسم ادامه می‌دهد که اگر از چیزی لذت می‌برید، برای زندگی‌تان لازم است و قرار نیست همه چیز را حذف کنیم و مثل راهبان بودایی ادامه‌ی حیات دهیم.

حالا سوال این‌جاست که موقع تصمیم‌گیری برای خرید، چه‌طور از روش مینی‌مالیستی استفاده کنیم و انتخاب به‌تری داشته باشیم؟ پاسخ من این است: قبل از هر خریدی، سه سوال از خودتان بپرسید.

 

اول: پولش را دارید؟

فرض کنید دوست دارید یک ماشین بخرید. قبل از هر چیز باید از خودتان بپرسید که پول خرید یک ماشین خوب را دارید یا نه؟ اگر بخواهید با پولی که دارید ماشین بخرید، مجبور خواهید شد یک ماشین قدیمی بخرید که در آینده بیش‌تر مایه‌ی آزار خواهد شد تا آسان‌کننده‌ی کار؟ یا مثلا مجبور خواهید شد قرض یا وام بگیرید و بعد دوبرابر کار کنید تا قرض‌تان را پس دهید؟

اگر به اندازه‌ی کافی پول ندارید، صبر به‌ترین راه است. زندگی را برای خودتان سخت‌تر نکنید.

 

دوم: خریدتان واقعا جدید است یا نسخه‌ی جدیدتر چیزی که دارید؟

حالا فرض کنید می‌خواهید یک هدفون بخرید. طبیعتا این روزها هر کسی به یک هدفون نیاز دارد. اما سوال این‌جاست که در حال حاضر هدفون دارید یا نه؟ اگر هدفونی دارید که کار می‌کند، چرا می‌خواهید یک هدفون جدید بخرید؟ اگر جواب‌تان این است که مدل‌های جدید به‌ترند، سوال بعدی را بپرسید.

 

سوم: آپدیت جدید ارزشش را دارد؟

حالا که دست به مثال‌مان خوب شده، بیایید برویم سراغ یک مثال جدید. فرض کنید می‌خواهید گوشی موبایل‌تان را عوض کنید. دلیل‌تان هم این است که گوشی‌تان مثل روز اولش نیست و قدیمی شده یا نسبت به مدل‌های جدیدتر خیلی عقب است.

پیش‌رفت سریع تکنولوژی در سال‌های اخیر باعث شده که خریدهای ما بعد از چند ماه، دیگر آخرین مدل نباشند. اما چه‌قدر از این پیش‌رفت واقعا پیش‌رفت است و چه‌قدرش تلاش تولیدکنندگان برای فروش بیش‌تر به من و شما؟

از خودتان بپرسید که اشکال گوشی‌تان چیست و چه‌قدر با مدل‌های جدیدتر تفاوت دارد؟ مثلا اگر فقط از عمر باتری رضایت ندارید، می‌توانید به جای خرید یک گوشی جدید، فقط باتری گوشی فعلی‌تان را عوض کنید. اما اگر چند سال از خرید قبلی‌تان گذشته و -با توجه به استفاده‌ای که از گوشی دارید- نیاز به تغییر را احساس می‌کنید، خرید آخرین مدل می‌تواند یک کار درست و منطقی باشد.

مثال در مثال: ممکن است استفاده‌ی اصلی‌تان از گوشی، عکس گرفتن باشد یا حتی بازی کردن. در این صورت، کیفیت پایین‌تر دوربین گوشی فعلی‌تان نسبت به استانداردهای جدید یا پایین بودن رم گوشی و ناتوانیش در اجرای بازی‌های جدید، می‌توانند دلایلی کاملا منطقی برای خرید یک گوشی جدید باشند.

 

مینی‌مالیسم با خرید مخالف نیست. فقط با خریدهای اضافه مشکل دارد.

 


کتاب مینی‌مالیسم دیجیتال

اگر تا این‌جای کار از سبک زندگی مینی‌مال خوش‌تان آمده و دوست دارید آن را در زندگی‌تان به کار بگیرید، توصیه می‌کنم کتاب مینی‌مالیسم دیجیتال را هم از دست ندهید. در این کتاب الکترونیک، درمورد به کار بستن فلسفه‌ی مینی‌مالیسم در مواجهه با تکنولوژی‌های جدید (مثل گوشی‌های هوش‌مند، شبکه‌های اجتماعی، بازی‌های کامپیوتری، سرویس‌های پخش محتوای ویدئویی و…) حرف زده‌ام.

اگر می‌خواهید کنترل زندگی‌تان را از این تکنولوژی‌ها پس بگیرید، این کتاب برای شماست!

دانلود نسخه‌ی متنی و صوتی کتاب مینی‌مالیسم دیجیتال (با تخفیف)

 

ویدئوی معرفی کتاب مینی‌مالیسم دیجیتال

 


نوبت شما

اگر محتوای این پست به نظرتان مفید بوده، آن را با دیگران هم به اشتراک بگذارید.

در بخش کامنت‌ها، از تجربه‌ی خودتان درمورد استفاده از مینی‌مالیسم در زندگی شخصی بنویسید.


 


به دیگران هم برسانید

حامد

من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازه‌ست. اگه دوست دارید بیش‌تر درموردم بدونید، صفحه‌ی درباره‌ی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکه‌ی اجتماعی موردعلاقه‌تون یا از طریق اعلان‌های مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیش‌تر گپ بزنیم.
تا دفعه‌ی بعد، عزت زیاد!

پست‌های مرتبط

آشنایی با منحنی یادگیری

منحنی یادگیری چیست و آشنایی با آن به چه دردی می‌خورد

در این پست، از تئوری منحنی یادگیری حرف زده‌ام و انواع مختلف این منحنی را شرح داده‌ام. بعد هم -با چند مثال- از کاربردهای این تئوری برای افراد، سازمان‌ها و فری‌لنسرها گفته‌ام تا بتوانید به راحتی آن را به موقعیت‌های مختلف در زندگی شخصی و حرفه‌ای خودتان تعمیم دهید.

ادامه مطلب

در ستایش عشق یک‌طرفه

در ستایش عشق یک‌طرفه

در شرایط درست، عشق یک‌طرفه می‌تواند تجربه‌ای بسیار مثبت و دل‌نشین باشد. کافی‌ست به خودمان اجازه‌ی حس کردنش را بدهیم!

ادامه مطلب

انواع تیپ‌های شخصیتی درون‌گرا براساس مدل مایرز بریگز

انواع تیپ‌های شخصیتی درون‌گرا براساس مدل مایرز-بریگز (MBTI)

مدل مایرز بریگز، آدم‌ها را -براساس ویژگی‌های شخصیتی‌شان- به 16 دسته‌ی مختلف تقسیم می‌کند. 8 دسته از این 16تا، درون‌گرا هستند. در این پست، از تیپ‌های شخصیتی درون‌گرا براساس مدل مایرز-بریگز (MBTI) حرف زده‌ام.

ادامه مطلب

حامد درخشانی