یکی از مسائل همیشه روی اعصاب در مهمانیها و رویدادها، حرفهای بیفایده و بینتیجه و سوالات نامربوط است. در این پست، توصیههایی را به عنوان راه حل مطرح خواهم کرد تا هم اعصاب خودمان و دیگران کمتر نابود شود و هم گفتوگوهای بهتر و معنیدارتری داشته باشیم.
۱- آماده باشید
برای ساختن گفتوگوهای بهتر، سعی کنید -قبل از مهمانی- چند موضوع مرتبط و متناسب با موقعیت در ذهنتان داشته باشید. این موضوعات را به چند سوال تبدیل کنید و جواب خودتان را هم بدانید.
سمت موضوعاتی بروید که خودتان با آنها راحتاید. و اگر باقی حاضرین در مهمانی را میشناسید، چند موضوع مورد علاقهی آنها را هم به سبد موضوعاتتان اضافه کنید. در این صورت، همیشه برای پر کردن سکوتهای آزاردهندهی بین صحبتها آماده خواهید بود.
۲- با سوالات ساده شروع کنید
گفتوگو را با سوالاتی شروع کنید که جواب کوتاه و راحتی دارند. این کار باعث میشود طرفتان استرس نگیرد و مکالمه به شکلی طبیعیتر و روانتر جلو برود.
۳- به جای استخراج اطلاعات، نظر طرف مقابل را بپرسید
سوالاتی که به دنبال اطلاعات درمورد اخبار روز یا زندگی شخصی طرف مقابل بگردند، معمولا به گفتوگوهای بهتر منجر نمیشوند.
اگر درمورد اخبار سوال کنید، طرفتان یا پاسخ را میداند یا اخبار را پیگیری نکرده و نمیداند داستان چیست. اگر بداند، اتفاق خاصی نمیافتد. اما اگر نداند، یک حس منفی در او ایجاد خواهد شد که برای مکالمهتان خوب نیست.
اگر درمورد زندگی شخصی بپرسید، طرفتان -مگر در حالتی که با شما صمیمی باشد- یا جواب نخواهد داد یا جواب ناقصی خواهد داد یا اینکه جواب خواهد داد ولی معذب خواهد شد و احساس راحتی نخواهد کرد. تمام اینها میتوانند جو حاکم بر گفتوگو را به هم بزنند.
اما اگر نظر طرف مقابل را درمورد یک موضوع خاص بپرسید، به او نوعی احساس مهم بودن خواهید داد. بعد هم میتوانید نظر خودتان را بگویید و به بحث ادامه دهید.
۴- از سوالاتی که پاسخ گستردهای دارند، دوری کنید
سوالاتی مثل «چهطور میشود مسئلهی بیکاری را در کشور حل کرد؟» هم پیچیدهاند و هم پاسخ بسیار گستردهای دارند. در نتیجه بحث درموردشان چندان مفید و جالب نخواهد بود.
هرچه سوالتان ریزتر باشد، پاسخهای جالبتری دریافت خواهید کرد و گفتوگویتان بهتر جلو خواهد رفت.
۵- بیش از حد روی یک موضوع وقت نگذارید
وقتی جوابهای طرفتان از چند جمله یا حتی چند پاراگراف به یکی دو کلمه رسیدند یعنی بحث زیادی طولانی شده و وقت تغییر موضوع یا استراحت است.
۶- فقط مخالفت یا موافقت نکنید
حتی اگر با صحبتهای یکی از حاضرین در بحث موافقاید، سعی کنید یک زاویهی دید جدید یا یک نکتهی اضافه یا یک مثال به حرفهای او اضافه کنید. صرفا حرفهای دیگران را تایید یا رد نکنید.
اگر هم مخالفاید -با حفظ آرامش- از دلیلتان بگویید.
۷- اگر در یک حوزه اطلاعات ندارید، از دیگران بخواهید مسئله را برایتان توضیح دهند
اگر گفتوگویی در جمع شکل گرفته که درموردش چیز خاصی نمیدانید. از بقیه بخواهید قضیه را برایتان توضیح دهند. کسی که درمورد موضوع بحث تخصص یا اطلاعات کافی دارد، از ارائهی این توضیح -و توجه جمع به خودش- لذت خواهد برد.
۸- اگر بحث زیادی تخصصیست، سکوت کنید
مثلا اگر همهی حاضرین دانشمندان هستهای باشند و یک بحث تخصصی کنند، بهترین راه برای شما سکوت است. در این حالت، کسی نمیتواند مسئله را در چند دقیقه برای شما توضیح دهد و بهتر است مسیر طبیعی بحث را منحرف نکنید.
۹- داستان بگویید
یک گفتوگوی خوب، باید برای تمام حاضرین خوشآیند و لذتبخش باشد. و یکی از خوشآیندترین تجربههای ممکن در این زمینه، خاطره و داستان گفتن و خاطره و داستان شنیدن است.
۱۰- واقعا گوش کنید
دنبال مداخلهی بیخودی در بحث یا پاسخ سریع به دیگران نباشید. واقعا گوش کنید، تحلیل کنید، در صورت نیاز سوال کنید و بعد نظر خودتان را بگویید.
۱۱- وارد میدانهای مین نشوید!
مگر در حالتی که حاضرین را میشناسید و از عاقبت خیر چنین گفتوگوهایی مطمئناید، سمت بحث درمورد سیاست، مذهب، نحوهی بزرگ کردن بچهها و موارد مشابه نروید. ورود به این میدانهای مین، به احتمال قوی چندین انفجار بزرگ و کوچک به همراه خواهد داشت و کل گفتوگو را به هم خواهد زد.
۱۲- لبخند بزنید، از دیگران تعریف کنید
اگر دیدید طرفتان استرس دارد یا حوصلهی حرف زدن ندارد، با یک لبخند گرم -یا تعریف از او- به مکالمه بَرَش گردانید. (از تعریفهای غیرعادی دوری کنید!)
۱۳- به خودتان استراحت دهید
بهخصوص در مورد مهمانیهای طولانی، لازم نیست تمام وقتتان را به صحبت بگذرانید. جایتان را عوض کنید. در پذیرایی به میزبان کمک کنید. چند دقیقه بیرون بروید و هوا بخورید و…
نوبت شما
نظرتان درمورد توصیههای بالا برای گفتوگوهای بهتر چیست؟ اگر بخواهید یک مورد به آنها اضافه کنید -با توجه به تجربهی شخصی خودتان- چه توصیهای خواهید کرد؟
این پست را برای دوستانتان هم بفرستید. باقی پستهای اسفندماه که به درد تعطیلات نوروز میخورند و با تگ پیشواز نوروز منتشر شدهاند را هم ببینید.
حامد
من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازهست. اگه دوست دارید بیشتر درموردم بدونید، صفحهی دربارهی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکهی اجتماعی موردعلاقهتون یا از طریق اعلانهای مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیشتر گپ بزنیم.
تا دفعهی بعد، عزت زیاد!
پستهای مرتبط
چرا نباید بعد از اتمام رابطه با هم دوست بمانیم
یکی از بدترین و اشتباهترین تصوراتی که درمورد تمام شدن رابطهی عاطفی وجود دارد، این است که برای یک پایان خوب و متمدنانه، دو طرف باید با هم دوست بمانند. در این پست خواهم گفت که چرا این کار از نظر من اشتباه است.
۱۰ قانون برای قرار اول: چهطور شانسمان برای قرار دوم را حفظ کنیم
اگر میخواهید شانستان برای رسیدن به قرار دوم و ساختن یک رابطهی عاطفی را حفظ کنید، به این 10 قانون مهم توجه کنید.
چهطور به عنوان یک عکاس اعتماد به نفس داشته باشیم
همه اشتباه میکنند! اما سوال اینجاست که چهطور میتوانیم با وجود این اشتباهات -به عنوان یک عکاس- اعتماد به نفس داشته باشیم و به کارمان ادامه دهیم؟ در این یادداشت تلاش کردهام براساس تجربهی شخصی به این سوال پاسخ دهم.