یکی از توصیههای من به تمام فریلنسرها و هرکسی که کارش تولید محتواست، ساخت وبسایت شخصی و تولید محتوا برای آن -به عنوان نمونه کار- است. استفاده از یکی از سرویسهای ساخت وبلاگ مثل بلاگ بیان یا ویرگول میتواند برای تازهکارها راه حل خوبی باشد. اما اگر تصمیم جدی برای ادامهی نوشتن، عکاسی، طراحی یا تولید محتوا به هر شکل دیگری دارید و میخواهید به عنوان یک حرفهای مطرح شوید، داشتن یک وبسایت شخصی یا وبلاگ با طراحی و کنترل بهتر از ضروریات ادامهی کار است.
در این پست، روش ساخت یک وبسایت وردپرسی را به طور کامل برایتان شرح خواهم داد. برای ساخت وبسایت شخصی راههای دیگری هم وجود دارد. اما این راه -به نظر من- بهترین نتیجه را با صرف کمترین هزینه و زمان ممکن برایتان خواهد داشت.
خود من هم وبلاگم را دقیقا با همین روش ساختهام؛ بدون اینکه نیازی به پرداخت هزینه برای طراحی سایت داشته باشم. امتیاز دیگری که استفاده از این روش برای فریلنسرها و تولیدکنندگان محتوای متنی دارد، یادگیری بهتر استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس و افزونههای آن است که میتواند نکتهی جذابی در رزومهی شما باشد.
با دنبال کردن مراحل زیر، میتوانید با صرف چند ساعت و چنددههزار تومان وبسایتتان را بسازید.
(لازم به ذکر است که لینکهای این پست، لینکهای همکاری در فروش هستند. یعنی در صورتی که با کلیک روی آنها خریدی انجام دهید، درصد مشخصی از مبلغ پرداختی شما به معرف -یعنی من- میرسد. استفاده از این لینکها میتواند یک روش خوب برای حمایت از محتوای این وبلاگ و تلاش من برای بهتر شدنش باشد.)
چرا ساخت وبسایت شخصی برای شما لازم است؟
هرکسی که بخواهد شما را استخدام کند (چه تماموقت و چه پروژهای به عنوان یک فریلنسر) قطعا یک رزومه و چند نمونهکار خواهد خواست. و مسئلهای که رزومهها و نمونهکارها دارند این است که نمیتوانند تمام تواناییها و ابعاد شخصیتی شما را نشان دهند. اما یک وبسایت شخصی میتواند همراه با خودتان تغییر کند، بهتر شود و پیشرفت کند.
اگر وبسایت شخصیتان را بسازید و برایش وقت بگذارید، میتواند تنها با اضافه کردن یک لینک به رزومه، شانستان برای دیده شدن و متفاوت بودن با بقیه را افزایش دهید.
در دنیای امروز، داستان آنلاین شما برای کارفرما و مدیر بعدیتان بسیار مهم است. و ساخت یک وبسایت شخصی به شما فرصت میدهد که این داستان را همانطور که میخواهید بگویید و در طول زمان ادامهاش دهید؛ فرصتی که بسیاری از رقبا از آن به درستی استفاده نخواهند کرد.
استفاده از وردپرس، آسانترین و کمهزینهترین راه ساخت یک وبسایت حرفهایست که در این پست کاملا توضیحش خواهم داد.
مرحلهی اول ساخت وبسایت شخصی: خرید هاست و دومین
در درجهی اول، از شنیدن این کلمهها نترسید! هاست، در واقع فضاییست که شما در اینترنت اجاره میکنید تا محتوای سایتتان را روی آن آپلود کنید. دومِین یا دامنه، آدرس سایت شماست. مثلا دومین سایت من hamed.media است.
راهنمای خرید هاست:
برای خرید هاست گزینههای مختلفی دارید؛ هم در نوع فضایی که میخرید و هم در شرکتهای ارائهدهندهی سرویس. برای سایتهای معمولی اصلا لازم نیست سرور اختصاصی بخرید و یک هاست معمولی کفایت میکند. روی هاستی که میخرید، یکی از دو سیستم عامل ویندوز یا لینوکس نصب است. هاستهای لینوکس معمولا ارزانترند و توصیهی من استفاده از این نوع است. علاوه بر این نرمافزار یا پیشخوانی که برای کنترل هاست در اختیار شما قرار میگیرد، روی هاستهای لینوکس معمولا از نوع سی-پنل است که کار با آن از سیستم دایرکت-ادمین در هاستهای ویندوز راحتتر است.
هاست، در واقع فضاییست که شما در اینترنت اجاره میکنید تا محتوای سایتتان را روی آن آپلود کنید.
نکتهی دیگری که باید در نظر بگیرید، این است که میخواهید هاست شما در ایران باشد یا در کشورهای دیگر. تا چند وقت پیش، امتیاز اصلی هاست ایرانی این بود که سرعت بارگذاری آن با اینترنت داخلی بیشتر بود. اما در حال حاضر و با توجه به نرخ ارز، قیمت هاستهایی که سرور اصلیشان در کشورهای دیگر (مثلا آلمان) است، بسیار بالا رفته و در نتیجه توصیهی من برای سایتهای شخصی همین هاستهایی هستند که در ایراناند.
راهنمای خرید دامنه:
اول تصمیم بگیرید که میخواهید آدرس سایتتان -مثل من- به اسم خودتان باشد یا میخواهید هویتی جداگانه برای سایتتان داشته باشید. بعد آدرسهای مورد نظرتان را در ذهن داشته باشید یا یادداشت کنید تا موقع خرید دامنه خیلی معطل نشوید.
مرحلهی بعد، انتخاب پسوند آخر آدرس سایتتان است. باید تصمیم بگیرید که میخواهید یک سایت دات کام (.com) داشته باشید یا پسوندهای دیگر را ترجیح میدهید.
دومِین یا دامنه، آدرس سایت شماست. مثلا دومین سایت من hamed.media است.
بازهم به دلیل نرخ ارز و گران شدن دامنههای خارجی، توصیهی من خرید یک دامنهی دات آی آر (.ir) است. علاوه بر ارزان بودن، در این مورد هم -مثل هاست- داشتن دامنهی محلی میتواند برای ترافیک داخل کشورتان یک نکتهی مثبت باشد. در نتیجه اگر یک سایت معمولی میخواهید و قرار نیست انگلیسی بنویسید و مخاطبین اصلیتان در داخل کشور هستند، میتوانید بدون هیچ نگرانی از همین دامنههای ارزان خرید کنید.
اگر دامنهی داخلی میخواهید باید حتما در سایت ایرنیک یک حساب کاربری با اطلاعات کامل بسازید. شناسهای که ایرنیک در اختیار شما میگذارد، برای خرید دامنهی آی آر از هر شرکتی لازم است. کنترل دومین آی آر شما از طریق همین سایت خواهد بود.
از کجا هاست و دومین بخریم؟
موقع خرید هاست و دومین، برای شخص من دو شاخصهی اصلی بسیار مهماند؛ اول کیفیت خدمات و پشتیبانی و بعد هم قیمت. پیش از این -هم برای وبلاگ شخصی خودم و هم به واسطهی کارم با مجموعههای مختلف- با ارائهدهندههای مختلف خدمات هاست کار کردهام. و در حال حاضر، توصیهام استفاده از سون هاست است.
این سایت برای حدود دو سال روی هاستهای شرکت میهن وب هاست بود که قیمتهای بسیار مناسبی دارند و هنوز هم آنها را برای سایتهای کوچک و کمبازدید توصیه میکنم. (راهنمای استفاده از آن هم هنوز در این راهنما موجود است.) اما اگر میخواهید کار وبلاگنویسی را -مثل من- با جدیت بیشتری دنبال کنید و یک سرور سریعتر برای بهبود وضعیت سایت در موتورهای جستوجو و ارتقای سطح تجربهی کاربری میگردید، بهتر است بروید سراغ سون هاست که در چند ماه اخیر میزبان این وبلاگ بوده. و سرعت بارگذاری آن را هم به شدت بهبود داده. (امتیاز سایت در تست گوگل و جیتیمتریکس هم شدیدا بهتر شده است.)
پشتیبانی هر دو شرکت سریع عمل میکند؛ حتی در ساعتهایی مثل سه و چهار بامداد. برای کسانی که برنامهنویس نیستند، دسترسی به پشتیبانی خوب بسیار ضروریست. مطمئن باشید که به آن نیاز پیدا خواهید کرد!
ضمنا سون هاست یک کد تخفیف اختصاصی به مخاطبین این سایت اختصاص داده که میتوانید از آن برای راه انداختن سریعتر و ارزانتر سایتتان استفاده کنید.
کد تخفیف: hamedmedia
خرید هاست و دامنه از سون هاست
سایت سون هاست را باز کنید و از منوی بالا، یکی از گزینههای میزبانی وب را انتخاب کنید. در صفحهی جدید بازشده، یکی از بستهها را انتخاب کنید و دکمهی سفارش دهید را بزنید. (هاستهای ایران میتوانند سرعت بیشتری برای ایرانیان داشته باشند اما هاستهای خارجی برای سئو بهترند.)
در صفحهی بعدی میتوانید یک دامنهی جدید ثبت کنید یا دامنهای که قبلا خریدهاید را وارد کنید. با گزینهی انتقال (اتتخاب دوم) دامنه از طریق پنل سون هاست در دسترس خواهد بود. با انتخاب گزینهی سوم، خودتان باید DNSهای دومینتان را تنظیم کنید (از ایرنیک یا هر شرکت دیگری که دومین را از آن خریدهاید) تا به هاست جدید متصل شود. (این فرآیند اتصال میتواند چندین ساعت طول بکشد.)
بعد از بررسی و ثبت دامنهی جدید یا انتخاب دامنهی فعلیتان و زدن دکمهی ادامه، به صفحهی جدیدی هدایت خواهید شد که در آن باید دورهی پرداخت و امکانات اضافی مورد نظرتان را انتخاب کنید.
بازهم دکمهی ادامه را بزنید، در صورت نیاز شناسهی ایرنیکتان را اعلام کنید، ایمیل و رمز عبور و مشخصاتتان را وارد کنید و بعد هم هزینهی مشخصشده را بپردازید.
استفاده از کد تخفیف اختصاصیتان برای کاهش مبلغ پرداختی را از دست ندهید. از کد hamedmedia استفاده کنید.
بعد از چند دقیقه، یک ایمیل کامل با تمام اطلاعات و لینکهای مورد نیاز را دریافت خواهید کرد تا بتوانید سایت وردپرسی خودتان را راه بیندازید. برای ادامهی مسیر، از بخش بعدی پست بگذرید و به توضیحات مرحلهی دوم مراجعه کنید. (مرحلهی دوم ساخت وبسایت شخصی: انتخاب قالب یا تم وردپرس)
خرید هاست و دامنه از میهن وب هاست
اگر در سامانهی ایرنیک حساب کاربریتان را ساختهاید، مستقیما به سایت میهن وب هاست بروید و هاست و دومینتان را بخرید. (کد معرف من برای خرید از میهن وب هاست: mwh-42ff6)
برای این کار سایت میهن وب هاست را باز کنید، از منوی بالای سایت به ترتیب «خدمات»، «میزبانی وب» و «هاست لینوکس سیپنل ایران» را انتخاب کنید. (توصیهی من با توجه به قیمت و کاربرد این است. میتوانید گزینهی دیگری را انتخاب کنید.)
در صفحهی بازشده، پلن مورد نظرتان را انتخاب کنید. اگر این پلنها را با شرکتهای دیگر مقایسه کنید، دلیل توصیهی من را بیش از پیش لمس خواهید کرد. توصیهی من برای وبسایتهای شخصی پلن دوم یا سوم است. همیشه میتوانید به راحتی پلن هاستتان را ارتقا دهید. پس فعلا از کمبود فضا نترسید.
بعد از کلیک روی سبد خرید در انتهای ستون پلن مورد نظر، به صفحهای هدایت خواهید شد با عنوان «تعیین دامین». در این صفحه، گزینهی «میخواهم میهن وب هاست برای من دامنه جدید ثبت کند» را انتخاب کنید و در کادر خالی وسط صفحه، آدرسی که برای سایتتان میخواهید را تایپ کنید. در نهایت، دکمهی «برای ادامه کلیک کنید» را بزنید.
در مرحلهی بعد میتوانید آدرسهایی که قبلا توسط فرد دیگری خریداری نشدهاند را ببینید. یکی از آدرسهایی که سبزرنگاند و جلوی آنها نوشته شده «تبریک میگوییم…» را انتخاب کنید یا اگر دوست دارید، برای یک آدرس دیگر جستوجو کنید. دوباره «برای ادامه کلیک کنید» را بزنید.
در مرحلهی بعد انتخاب کنید که میخواهید در دورههای سهماهه هزینهی هاست را بپردازید یا در دورههای سالانه. نکتهی مهم این صفحه، بخش «امکانات اضافه» است. برای اینکه کارتان آسانتر شود، حتما تیک گزینهی نصب وردپرس را بزنید. مطمئن باشید که از پرداخت این پنجهزار تومان پشیمان نخواهید شد. برای من اتفاق افتاده که به دلیل یک فاصلهی اضافه در کدهای وردپرس و در بخش تعریف دیتابیس (یعنی زدن یک اسپیس بیشتر) ساعتها با وردپرس درگیر بودهام تا سایتام بالا بیاید. پس اگر تازهکارید، حتما نصب وردپرس را به سرویسدهندهی هاستتان بسپارید.
میتوانید در این مرحله گزینهی «نصب وردپرس به همراه قالب» را هم انتخاب کنید. اما با توجه قیمتها، این کار را توصیه نمیکنم. (هدف از این مقاله، یاد دادن ساخت یک سایت شخصی با کمترین هزینه است.)
در صفحهی بعد، تیک «قابلیت مدیریت دیاناس» را بزنید و آن را فعال کنید. این، کارتان را آسانتر خواهد کرد و همانطور که میبینید، هزینهای هم ندارد. روی «ادامه سفارش» کلیک کنید.
توضیح اینکه دیاناس در واقع بخشی از تنظیمات دامنه است که آن را به هاست شما متصل میکند و برای هر هاستی متفاوت است. در نتیجه امکان ویرایش آن بدون مراجعه به ایرنیک یا ارائهدهندههای خارجی، میتواند کارتان را آسانتر کند. ضمنا اگر مراحل این مقاله را اجرا کنید، نیازی به تغییر دیاناس نخواهید داشت. چون خود میهن وب هاست تغییرات لازم در دیاناس برای وصل شدن دومین و هاستتان به هم را انجام خواهد داد.
در صفحهی بعدی، مجموع مبلغ سفارشتان را خواهید دید. روی دکمهی «تکمیل سفارش» کلیک کنید. اگر در میهن وب هاست حساب کاربری نساخته باشید، در این مرحله باید اطلاعات شخصیتان را وارد کنید. بعد طریقهی پرداخت را مشخص کنید، تایید کنید که قوانین را خواندهاید و با آنها موافقاید و در نهایت دکمهی تکمیل سفارش را بزنید تا به درگاه بانکی هدایت شوید و مبلغ سفارشتان را بپردازید.
بلافاصله بعد از پرداخت، ایمیلهای مربوط به سفارش را دریافت خواهید کرد. فعال شدن دومین معمولا ۲۴ ساعت یا بیشتر طول میکشد. بعد از گذشتن این زمان، میتوانید از طریق لینکهایی که برایتان ایمیل شدهاند به پنل هاست و پنل وردپرستان دسترسی داشته باشید.
تبریک! قسمت اصلی کارتان تمام شده است.
مرحلهی دوم ساخت وبسایت شخصی: انتخاب قالب یا تم وردپرس
چیزی که با ورود به یک سایت وردپرسی میبینید، پوستهی آن است. برای راهاندازی وبسایتتان با وردپرس، باید یک قالب یا تِم (همان پوسته!) برای آن انتخاب کنید. خبر خوب این است که برای شروع کارتان، پوستههای رایگان زیادی در دسترس شما هستند. البته باید آنها از یک سایت مورد اعتماد دانلود کنید. برای من پیش آمده که حتی با وجود پرداخت هزینهی خرید پوسته، بعد از نصب متوجه شدهام که شرکت فروشنده لینکهایی به سایت خودش را در صفحات داخلی مخفی کرده که مثلا برای سایتاش لینکسازی کرده باشد.
با توجه به این بیاخلاقیهاست که توصیه میکنم از یک مرجع معتبر پوسته دانلود کنید. با مراجعه به هرکدام از این سایتها، میتوانید پیشنمایش مربوط به قالبهای مختلف را ببینید و مورد دلخواهتان را انتخاب و دانلود کنید. البته گزینههای پولی هم برای این مرحله وجود دارند که میتوانید از بین آنها هم انتخاب کنید. برای مثال میتوانید به قالبهای موجود در فروشگاه ژاکت یا راستچین سر بزنید.
برای راهاندازی وبسایتتان با وردپرس، باید یک قالب یا تِم (همان پوسته!) برای آن انتخاب کنید.
توجه داشته باشید که هرچهقدر ظاهر یک قالب پیچیدهتر باشد، پیاده کردن دقیقا همان ظاهر از سوی شما سختتر خواهد بود. پس بهتر است برای سایت اولتان یک قالب سادهتر انتخاب کنید و بعد از عادت کردن به فضای وردپرس، اگر خواستید تم وبسایتتان را تغییر دهید.
تمی که در این وبسایت میبینید، رایگان بوده و من به تازگی و بعد از دو سال استفاده به فکر تغییرش افتادهام. در نتیجه از رایگان بودن قالب وردپرس نترسید. رایگان با بیکیفیت مترادف نیست.
برای نصب کردن قالب، بعد از دانلود فایل زیپ مربوطه (.zip) به پنل وردپرس سایتتان مراجعه کنید که آدرس آن برایتان ایمیل شده. (معمولا آدرس ورود به وردپرس، دومین سایت /wp-admin است.) اگر مراحل بالا را اجرا کرده باشید، نام کاربری و یک لینک برای ایجاد رمز عبور هم برایتان ایمیل شدهاند. بعد از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، وارد پیشخوان سایتتان خواهید شد.
در مرحلهی بعد، از ستون سمت راست گزینهی «نمایش» و بعد «پوستهها» را انتخاب کنید. در صفحهی بازشده، روی دکمهی «افزدون پوسته تازه» کلیک کنید. بعد گزینهی «بارگذاری پوسته» را بزنید و فایل قالبی که دانلود کردهاید را با زدن دکمهی «browse» با همان فرمت زیپ از داخل کامپیوترتان انتخاب کنید. در نهایت دکمهی «هماکنون نصب کن» را بزنید.
توجه داشته باشید که وقتی به این مرحله رسیدید، گزینهی کمک گرفتن از پشتیبانی هاستتان هم در صورت بروز مشکل برایتان وجود دارد.
با انجام مراحلی که در این مقاله توضیح داده شدهاند، سایت شما آماده است. در مراحل بعد، با استفاده از افزونههای مختلف (plugin) میتوانید امکانات جدیدی به سایتتان اضافه کنید و از آن لذت ببرید.
توصیهی من برای وبلاگنویسها این است که از همان ابتدا افزونهی یوست (yoast) را نصب کنند و استفاده از آن را برای بهینهسازی محتوا (سئو) یاد بگیرند. علاوه بر این، راه انداختن کنسول جستوجو (search console) و ابزار آنالیز گوگل (google analytics) هم میتوانند بسیار مفید باشند. یادگیری این موارد هم در رزومه به دردتان خواهد خورد!
یک نکتهی دیگر که بد نیست بدانید! اگر مراحل بالا را دنبال کرده باشید، میتوانید یک گواهینامهی ssl هم برای سایتتان داشته باشید. هم سون هاست و میهن وب هاست این کار را به شکل رایگان انجام میدهند و کافیست برای آن درخواست دهید. داشتن این گواهینامه روی سایت، باعث میشود ابتدای آدرس سایت شما به جای http، https باشد. این به معنی امنتر شدن سایت است و در حال حاضر از جمله موارد مهم برای موتورهای جستوجو محسوب میشود.
اگر از این مقاله برای ساختن سایت شخصیتان استفاده کردید، تجربهتان را در این مورد بنویسید. اگر فکر میکنید جایی از این راهنما ناقص است و مجبور شدهاید خودتان کشفاش کنید، کامنت بگذارید تا مقاله را کاملتر کنم. و اگر کسی را میشناسید که به دنبال ساختن سایت خودش با صرف زمان و هزینهی پایین است، این پست را برایش بفرستید.
امیدوارم از سایت جدیدتان لذت ببرید!
حامد
من یه نویسنده، عکاس، ویدئوگرافر و پادکسترم که عاشق خلق محتوای بکر و تازهست. اگه دوست دارید بیشتر درموردم بدونید، صفحهی دربارهی من رو ببینید. اما اگه دوست دارید باهم رفیق بشیم، تو شبکهی اجتماعی موردعلاقهتون یا از طریق اعلانهای مرورگر دنبالم کنید، محتوا رو ببینید و نظرتونو بگید که بیشتر گپ بزنیم.
تا دفعهی بعد، عزت زیاد!
پستهای مرتبط
۱۴ آلبوم موسیقی بیکلام برای گوش دادن در حین کار
اگر مثل من باشید، دوست دارید هر چند وقت یک بار کارتان را همراه با موسیقی انجام دهید. اما هر آهنگی برای گوش دادن در حین کار مناسب نیست. در این پست، چند آلبوم از بهترینهای موسیقی بیکلام که میتوانند تاثیر مثبتی روی کارتان بگذارند را به شما معرفی خواهم کرد.
۳ تصور رایج اما غلط درمورد فریلنسرها
یکی از موانع کار با فریلنسرها تصورات غلطیست که درمورد آنها وجود دارد. در این مقاله، از تصورات رایج اما غلط درمورد فریلنسرها گفتهام.
هفت + یک نکته درمورد زندگی و کار فریلنس در ایران
در این پست از واقعیتهای زندگی و کار فریلنس در ایران گفتهام. اگر دارید به فریلنس شدن فکر میکنید، حتما باید این نکات را بدانید.
8 نظر
نظرات بسته شده اند.
بسیار عالی و کاربردی بود.
ممنون 🙂
سلام خوبی آقا دمت گرم
قربان شما
ممنون 🙂
بسیار ممنون از اطلاعات مفیدتون
خواهش میکنم 🙂
ترسم ریخت و به اسم خودم یه سایت زدم. البته خیلی ظاهرش تو ذوق میزنه و هنوز محتواهام رو توش نذاشتم. فعلا به جستجوگر گوگل معرفیش نمیکنم تا چند تا مطلب مفید بذارم و آزمون خطا کنم باهاش . قالب زیاده ولی وقتی میذارم رو سایت همه میشن شبیه همدیگه .شبیه وبلاگای قدیمی.
اولا تبریک!
ثانیا از نوار سمت راست پیشخوان وردپرس، اول نمایش و بعد سفارشیسازی رو انتخاب کنید.
بعد تو صفحهی جدید بازشده دنبال تنظیمات برگهی اول (خانه) بگردید و از آخرین نوشتهها تغییرش بدید به برگهی ایستا.
این اولین قدم برای تبدیل ظاهر قالب به چیزیه که توی دموش دیدید.
بعد -بسته به قالبی که انتخاب کردید- ممکنه بخواید دمو رو دانلود کنید و از بخش ابزارها / درونریزی روی سایتتون اعمالش کنید تا دقیقا ظاهر دمو رو داشته باشید. طبیعتا بعد باید محتوای دمو رو با محتوای خودتون جایگزین کنید.